Romanovi konačno identifikovani

Izvor: RTS, 05.Dec.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romanovi konačno identifikovani

Posmrtni ostaci pronađeni nedaleko od Jekaterinburga pripadaju članovima porodice poslednjeg ruskog cara Nikolaja II, potvrdili su stručnjaci američke laboratorije za utvrđivanje DNK.

Američki stručnjaci su analizirali DNK posmrtnih ostataka pronađenih u Starom Koptjakovskom, nedaleko od Jekaterinburga, i uporedili ih sa rezultatima testova DNK rođaka carske porodice Romanov.

DNK analizom identifikovano je poslednje dvoje dece pogubljene ruske carske porodice, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << princ Aleksej i velika vojvotkinja Marija.

"Ustanovljeno je stopostotno podudaranje", rekao je jedan od zvaničnika američke laboratorije.

Posle više od 80 godina, nauka je potvrdila smrt celokupne carske porodice Romanovih.

Dinastija Romanovih vladala je Rusijom od 1613. do 1917. godine.

Njihova tri veka vladavine okončana su surovim ubistvom od strane komunista.

Tek 1991. godine nađena je masovna grobnica carske porodice Romanov i njihovih sluga. Ekshumacija je izvršena u šumi van Jekaterinburga.

Grobnica je bila nađena čitavu deceniju ranije, ali oni koji su je otkrili čuvali su tajnu da komunisti ne bi saznali za njihovo otkriće.

Kada je grobnica otvorena umesto 11 skeleta sadržavala je samo devet. Očekivalo se da su tu sahranjeni car, carica Aleksandra, carević Aleksej, 4 velike kneginje, doktor Jevgenij Botkin i 3 sluge).

U grobnici su nedostajali Aleksej i prema amerikancima Anastazija, dok su ruski naučnici verovali da nedostaje velika kneginja Marija. Najnovije istraživanje potvrđuje da su Rusi bili u pravu.

Deca cara Rusije su, inače, podizana na najjednostavniji mogući način. Spavali su na tvrdim krevetima bez jastuka, sem kada su bila bolesna. Deca su se ujutro kupala i umivala hladnom vodom. Očekivalo se od njih da sami čiste svoje sobe i da pletu džempere, koji bi se prodavali na dobrotvornim priredbama.

Ruska pravoslavna crkva u izgnanstvu je 1981. godine Romanove proglasila svetim mučenicima.

Tela cara, carice i tri kneginje sahranjeni su 17. jula 1998. u Sankt Peterburgu u sabornoj crkvi svetog Petra i Pavla, tačno 80 godina od ubistva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Potvrđena autentičnost posmrtnih ostataka carske porodice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2008

JEKATARINBURG - Stručnjaci američke Laboratorije za utvrđivanje DNK potvrdili su da posmrtni ostaci pronađeni u Starom Koptjakovskom, na drumu kraj Jekaterinburga 29. jula prošle godine, pripadaju članovima porodice poslednjeg ruskog cara Nikolaja II...Američki stručnjaci su izjavili da su analizirali...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.