Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Nov.2018, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rohani: Iran će zaobići američke sankcije

Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je danas da će njegova zemlja "ponosno zaobići" američke sankcije iranskoj naftnoj i finansijskoj industriji.

"Kažem da ćemo s ponosom zaobići vaše ilegalne i nepravedne sankcije jer su one protivne međunarodnom pravu", rekao je Rohani u televizijskom obraćanju.

Šest meseci posle povlačenja iz nuklearnog sporazuma iz 2015, predsednik SAD Donald Tramp danas je ponovo uveo najstrože sankcije iranskom naftnom i finansijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sektoru koje je vlada Baraka Obame ukinula.

"Nalazimo se u ekonomskom ratu i suočeni smo sa zastrašivanjem. Mislim da u američkoj istoriji u Beloj kući nije bilo čoveka koji više krši međunarodno pravo i konvencije", izjavio je iranski predsednik.

Tramp je od dolaska na vlast usvojio neprijateljsku poziciju prema Iranu, a u avgustu je Teheranu uveo prvi krug sankcija.

Iran počeo vojne vežbe

Iran je danas počeo godišnju vojnu vežbu protivvazdušne odbrane, dan nakon što su SAD ponovo uvele sve sankcije ukinute prema nuklearnom sporazumu iz 2015.

Državna televizija prenela je snimke manevara protivvazdušnih sistema na severu zemlje.

General Habibila Sajari je rekao da u vežbi učestvuju vojska i Revolucionarna garda kao i da je sva korišćena municija proizvedena u Iranu.

Početak vežbi se podudara s uvođenjem američkih sankcija iranskoj naftnoj industriji.

Američka vlada očekuje da sankcije promene iransku politiku u regionu i okončaju raketni program Teherana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.