Riju prete virusi i ulični rat

Izvor: Vesti-online.com, 06.Jul.2016, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Riju prete virusi i ulični rat

Mesec dana uoči početka Olimpijskih igara situacija u Rio de Žaneiru je, najblaže rečeno, haotična. Već mesecima traje bojazan zbog širenja virusa zika, mnogi sportisti već su i otkazali nastupe zbog straha od bolesti, a i Svetska zdravstvena organizacija upozorila je, najpre trudnice, da izbegavaju putovanja u područja gde postoji epidemija zike.

Proteklih mesec dana čitava drama oko zike se malo primirila, ali brazilske vlasti suočile su se s novim problemom - ekstremnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << porastom nasilja u drugom najvećem gradu u državi. Čelnici policije u Riju u svojem iskrenom izlaganju rekli su sve što misle o sigurnosti u njihovom gradu što je diglo kosu na glavi glavešinama u vladi koji svoju zemlju žele predstaviti u najboljem mogućem izdanju. To uopšte ne čudi s obzirom da je prvi čovek policije bez dlake na jeziku rekao:

- Policija i vatrogasci uopšte nisu adekvatno plaćeni. Situacija u gradu je haotična. U svakom slučaju, ko god dođe u Rio, neće biti siguran. Iskreno, ne možemo nikome garantovati sigurnost - rekao je šef policije pozirajući ispred grafita 'Dobrodošli u pakao'.

I nije stvar samo u turistima, već i u lokalcima koji pomalo gube strpljenje sa stupnjem sigurnosti u njihovom gradu. Ali za celi cirkus ne optužuju samo vladu, već i - policiju. Jedan stanovnik notorne favele u Riju rekao je kako policija ne bira sredstva kako bi osigurala red i mir za vreme Olimpijade. Tačnije, mlate i maltretiraju koga kog stignu, nema baš nikakvih pravila.

- Uteruju strah u kosti siromašnima kako bi ostali mirni za vreme Igara. Ali nasilje se događa samo u favelama, tako da čisto sumnjam da će stranci u samom gradu primetiti nešto neobično - rekao je Higor da Silva, stanovnik favele Mare.

- Verujte mi, oni ne biraju sredstva. Ako je i dete u sredini gužve, oni će pucati!

Podaci brazilskog Instituta za bezbednost govore da je u maju policija ubila čak 40 ljudi. Prošle godine samo u Riju policajci su ubili 307 ljudi.

Regija Rio, koja kontroliše gradsku policiju i vojsku, od države je zatražila hitnu isplatu 850 miliona dolara kako bi izmamila osmeh na lice policajcima.

- Ne biste verovali u kakvim smo se situacijama znali nalaziti. Ponekad sa 20-ak metaka trčimo na horde do zuba naoružanih dilera. Apsurdno!

Nikoga u Brazilu nije briga za stanovnike grada, jedino što je važno da se Rio u pravom svetlu pokaže svetu.

- Turistička središta poput Kopakabane biće čuvana, a u favelama će se odvijati rat koji niko neće primetiti.

Rio u haosu - policajci nemaju ni toalet papir!

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Sukobi s policijom tokom bojkota Olimpijskih igara

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Jul.2016, 15:04

RIO DE ŽANEIRO - Nekoliko hiljada ljudi sukobilo se sa brazilskom policijom u Rio de Žaneiru, tražeći "bojkot" Olimpijskih igara manje od mjesec dana uoči početka velikog takmičenja u gradu opterećenom finansijskom krizom, zagađenjem i kriminalom.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.