Rijad: Kašogi umro nakon tuče u konzulatu

Izvor: RTS, 20.Okt.2018, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rijad: Kašogi umro nakon tuče u konzulatu

Saudijski novinar i dopisnik "Vašington posta" Džamal Kašogi umro je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu prilikom tuče sa ljudima koje je tamo sreo, saopštila je Saudijska Arabija na osnovu preliminarnih rezultata istrage, a prenose saudijski mediji.
"Istraga je još u toku i uhapšeno je 18 Saudijaca do sada", navodi se u saopštenju saudijskog tužioca i dodaje da su savetnik Kraljevskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << suda Saud el Katani i zamenik direktora obaveštajne službe Ahmed Asiri smenjeni sa svojih pozicija, prenosi Rojters.

Takođe je odlučeno da se formira ministarski komitet da bi se reorganizovala saudijska obaveštajna služba, prenosi Bi-Bi-Si.
Ovo je prvi put da je Saudijska Arabija priznala da je Kašogi mrtav.
Kašogi je nestao 2. oktobra, a poslednji put je viđen kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, gde je otišao po dokumenta za planirano venčanje sa turskom verenicom.
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je saopštenje Saudijske Arabije o hapšenju osumnjičenih za smrt novinara Džamala Kašogija "veliki prvi korak" i da će sa Kongresom raditi na odgovoru SAD.
Dodao je da će, pre nego što odluči o daljim koracima, razgovarati sa saudijskim princom prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom.
Na pitanje novinara da li smatra verodostojnim objašnjenje Saudijske Arabije o Kašogijevoj smrti, Tramp je odgovorio potvrdno.
Međutim, poslanici na Kapitol hilu sumnjaju u saudijsku verziju događaja, koja se umnogome razlikuje od one koju su izneli turski zvaničnici, a koji tvrde da je Rijad poslao "odred smrti" da ubije i raskomada Kašogija.
"Prvo nam je rečeno da je Kašogi navodno napustio konzulat i negirana je bilo kakva umešanost Saudijske Arabije. Sada, kažu da je izbila tuča i da je on ubijen u konzulatu, a sve bez znanja princa prestolonaslednika", napisao je republikanski senator Lindzi Grejem na Tviteru.
Demokratski senator Tim Kejn kaže da je saudijsko objašnjenje da je Kašogi ubijen u "tuči koja je krenula po zlu" – uvredljivo, i da se Kongres mora suprotstaviti "tom zlodelu".
Bela kuća je sinoć saopštila da će SAD pomno pratiti međunarodnu istragu o Kašogijevoj smrti i založiti se za pravdu koja je "pravovremena, transparentna i u skladu sa celokupnim propisnim procesom".
U međuvremenu je i generalni sekretar UN Antonio Guteres saopštio da je "duboko uznemiren" potvrdom Rijada da je Kašogi mrtav. Pozvao je na "brzu, temeljnu, transparentnu" istragu okolnosti njegove smrti, i zatražio utvrđivanje odgovornosti onih koji su u to umešani, prenosi Rojters.
Agencija AP opisuje Kašogija kao istaknutog novinara i višedecenijskog insajdera sa kraljevskog dvora koji je pisao kolumne u kritičkom tonu o princu prestolonasledniku Muhamedu bin Salmanu i upravljanju kraljevinom dok je živeo u samonametnutom egzilu u SAD.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saudijska Arabija priznala da je Khashoggi umro u Istanbulu

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Okt.2018

RIJAD - Saudijski novinar i dopisnik Washington Posta Jamal Khashoggi umro je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu nakon borbe sa osobama s kojima se ondje susreo, priopćila je u subotu Saudijska Arabija na osnovu preliminarnih rezultata istrage...Zbog te afere, koja je izazvala napete odnose između...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Saudijska Arabija: Kašogi umro nakon tuče u Konzulatu

Izvor: OkRadio.rs, 20.Okt.2018

Saudijska Arabija je preko državne televizije potvrdila smrt nestalog novinara Vašington Posta Džamala Kašogija. Saudijska Arabija je, kako je objavljeno, formirala komisiju koja bi trebalo da istraži njegovu smrt i dat joj je rok od mesec dana da o tome izradi izveštaj, prenosi Si-En-En. U komisiji...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.