Revolucija u Tunisu utiče na sve arape?

Izvor: S media, 17.Jan.2011, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revolucija u Tunisu utiče na sve arape?

Previranja u Tunisu mogla bi da imaju odjeka i u drugim arapskim zemljama, ocenjuju danas britanski listovi, analizirajući šta bi taj uticaj mogao da donese regionu.

"Fajnenšel tajms" navodi da bi naglo političko otvaranje u drugim arapskim zemljama moglo da iznedri neprijatni radikalizam.

Iako je prilično kasno, arapski autokratski vladari i njihovi zapadni pokrovitelji moraju da razmisle o tome kako da otvore put ka slobodi društvima kojima su isuviše >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dugo prava bila uskraćivana, piše ovaj list.

"Gardijan", medjutim, upozorava da je tuniska revolucija cvet koji lako može da bude zgažen.

Ako je slom mogao da se dogodi jednom od najbogatijih, najobrazovanijih i najstabilnijih arapskih režima, ko bi, pita se britanski dnevnik, mogao da bude sledeći.

Štampa podseća da su u Jordanu izbile demonstracije sa zahtevom da vlada podnese ostavku, izveštava se o nemirima u Libiji, Egipat je odgodio planirani rast cena, Maroko nervozno prati dogadjaje.

Drugi avion za srpske turiste u Tunisu

Tuniska revolucija preuranjeno je nazvana po cvetu jasminu, jer nije prošla bez prolivanja krvi, a mogla bi da izazove talas represije širom arapskog sveta, pošto će diktatori izvući odgovarajuće pouke, navode britanski listovi.

Dugogodišnji dopisnik "Indipendenta" sa Bliskog istoka Robert Fisk sumnja da krvavi neredi u Tunisu najavljuju zoru demokratije u arapskom svetu.

Tunis: Napetost uoči nove vlade

Zapadu je, piše Fisk, više stalo do reda i stabilnosti, nego do demokratije, a zadatak arapskih moćnika je da drže svoje narode pod kontrolom, da vole Zapad i da mrze Iran.

Fisk ističe da će Zapad i dalje održavati dobre odnose sa diktatorima, naoružavati njihove armije i ubedjivaće ih da sklope mir sa Izraelom.

I postaraće se da era arapskih diktatora potraje, zaključuje novinar "Indipendenta".

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.