Republikanski kandidat obećava vojnu dominaciju SAD

Izvor: Blic, 08.Okt.2011, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republikanski kandidat obećava vojnu dominaciju SAD

Republikanski predsednički kandidat Mit Romni obećao je danas da će, u slučaju da bude izabran, osigurati američku vojnu dominaciju u svetu, u pokušaju da popravi svoj imidž u oblasti spoljne politike.

Romni je posetio vojni koledž Citadel kako bi pokazao da će se republikanci agresivno zalagati za snažnu ulogu Sjedinjenih Američkih Država na međunarodnom planu. Kritičari administracije predsednika Baraka Obame smatraju da je uticaj Amerike u opadanju od kada je on >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << došao na vlast.

"Ovaj vek mora biti američki vek. U američkom veku, Amerika predvodi slobodni svet, a slobodni svet predvodi čitav svet", rekao je Romni, bivši privrednik i nekadašnji guverner Masačusetsa, koji nema mnogo međunarodnog iskustva.

On je popunio svoj tim za nacionalnu bezbednost bivšim pomoćnicima nekadašnjeg republikanskog predsednika Džordža Buša.

Romni je rekao da će, pre pokretanja vojne akcije, uvek iskoristiti sva sredstva koja državi stoje na raspolaganju.

"SAD treba da zadrže vojnu dominaciju kako bi zastrašile potencijalne agresore i odbranile same sebe i svoje saveznike. Ako je Amerika neosporni svetski lider, onda se smanjuje potreba za uređivanjem haotičnog sveta", rekao je Romni.

Demokrate su odmah prokomentarisale da je Romni poželio dobrodošlicu istim spoljnopolitičkim genijima koji su Ameriku uvukli u rat u Iraku.

Romni trenutno među glasačima ima neznatnu prednost u odnosu na ostale republikanske kandidate za zvaničnu stranačku nominaciju za predsednika SAD.

Povezane vesti: Obama: Al Kaidi bi bilo veoma teško da napadne SAD Lari Flint nudi milion dolara za "prljavi veš" guvernera Teksasa Obama pozvao republikance da zanemare stranačke interese Čejni: Da je Hilari Klinton predsednica stvari bi bile drugačije Obama počeo turneju kritikujući republikance

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.