Rekordan broj mrtvih civila, rat u Avganistanu ne jenjava

Izvor: RTS, 24.Feb.2019, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordan broj mrtvih civila, rat u Avganistanu ne jenjava

Ujedinjene nacije objavile su u najnovijem izveštaju da je tokom prošle godine u Avganistanu stradao rekordan broj civila, zbog pojačanih vazdušnih udara koje izvode međunarodne snage na čelu sa SAD i povećanog broja samoubilačkih napada.
Rojters prenosi da u izveštaju UN Misije za pružanje pomoći u Avganistanu (UNAMA) piše da su sukobi u tok zemlji u 2018. odneli 3.804 civilna života, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uključujući 927 dece, što je najveći godišnji bilans žrtava u obe kategorije.
Navodi se da je broj stradalih civila za 11 odsto veći u odnosu na podatke iz 2017. godine.
Rat u Avganistanu počeo je krajem 2001. godine, nakon terorističkog napada na SAD 11. septembra. Predsednik Džordž Buš tada je naveo da režim u toj državi podržava i skriva Osamu bin Ladena, vođu Al Kaide, i dodao da Vašington ne pravi razliku između terorista i vlada koje ih podržavaju. 
Britanija i SAD zvanično su prekinule operacije protiv talibana u oktobru 2014. godine, ali to nije ozvaničilo kraj rata u kom je stradalo više desetina hiljada civila. Sporadične borbe i dalje traju, trupe SAD još su u zemlji, a talibani izvode sve više samoubilačkih napada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.