Rejkjavik: Jaja i paradajz na poslanike

Izvor: Blic, 02.Okt.2010, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rejkjavik: Jaja i paradajz na poslanike

Blizu 2.000 ljudi okupilo se u centru Rejkjavika, povodom nastavka rada islandskog parlamenta, kako bi protestvovalo zbog načina na koji je vlada pristupila rešavanju finansijskog sloma u državi. Učesnici protesta bacali su jaja i paradajz na premijerku Johanu Sigurdardotir i druge poslanike dok su u petak išli ka zgradi parlamenta, izjavio je šef policije u Rejkjaviku Štefan Eirikson, a preneo AP.

Mediji su izvestili da je jedno jaje završilo u kosi premijerke, a pogođeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je i nekoliko poslanika, kao i supruga islandskog predsednika Olafura Ragnara Grimsona.

Finansijski sistem Islanda, opterećen dugovima, slomio se pod pritiskom svetske ekonomske krize, a nacionalna valuta, islandska kruna, naglo je izgubila vrednost, dok je u zemlji procenat nezaposlenih značajno porastao.

Eirikson je rekao da su specijalne policijske snage uspele da uspostave red i da nije bilo povređenih.

Najmanje jedan muškarac je izvučen iz gomile i odveden u policijsku stanicu.

Demonstranti su za ponedeljak zakazali još jedan protest, kada premijerka treba da održi godišnji govor povodom nastavka rada parlamenta.

Prema piscu Halgrimuru Helgasonu, mnogi Islanđani su gnevni jer veliki broj gubi svoje posede, kroz eksproprijaciju koja ima za cilj isplatu ogromnih dugova države, a samo je bivši premijer Geir Horte optužen zbog nemara u rešavanju finansijske krize, preneo je "Gardijan".

Islandski parlament izglasao je prošle sedmice da bivši premijer treba da bude izveden pred specijalni sud zbog toga što, kako se smatra, nije sprečio finansijski krah zemlje 2008. godine.

Horte je tako postao prvi svetski lider koji je upućen pred specijalni sud zbog mogućeg pokretanja procesa na osnovu optužbi da je postupao nesmotreno uoči finansijske krize u zemlji. Horte je bio šef islandske vlade od 2006. do 2009. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.