Razbojnici oštetili Stounhendž

Izvor: Blic, 22.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razbojnici oštetili Stounhendž

Dvojica razbojnika prošle nedelje su oštetili poznati praistorijski spomenik Stounhendž, javljaju britanski mediji.



Iz Zavoda engleske baštine kažu da su njih dvojica izgleda tragali za suvenirom. Mali deo kamena, veličine većeg novčića je uzet i ostalo je oštećenje od pet centimetara u centru spomenika pod zaštitom UNESKO-a.

"Zahvaljujući oprezu i brzom reagovanju obezbeđenja, na Stounhendžu je pričinjena minimalna šteta", rekao je portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zavoda engleske baštine.

Prema njihovim rečima veoma mali komad je uzet sa severne strane. Razbojnici su se služili šrafcigerom i čekićem. Ubrzo dvojica prestupnika su primećena, ali su ipak pobegli i sad je sve na policiji koja im je na tragu.

Stounhendž je jedan od najbolje očuvanih praistorijskih spomenika na svetu, a potiče iz 2600 godine pre nove ere. Oko 850.000 posetilaca godišnje dolazi da vidi 17 gromada koje su i dan danas netaknute.

Najveće kamenje došlo je iz kamenoloma udaljenog oko 30 kilometara od Stounhendža, a neki su došli sa brda u jugozapadnom Velsu udaljenog oko 240 kilometara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.