Razbijen kartel u trgovini bananama

Izvor: B92, 12.Okt.2011, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razbijen kartel u trgovini bananama

Brisel -- Evropska komisija je okrivila američke kompanije "Pasifik frut" i "Čikita brends internešenel" za nameštanje cena banana koje su prodavale u južnoj Evropi.

Čikita je izbegla kaznu zbog nezakonitog fiksiranja cena banana, koje su prodavane u Grčkoj, Italiji i Portugaliji u periodu izmedju jula 2004. i aprila 2005. jer je vlastima dala informacije o tom kartelu.

Njen partner u kartelu "Pasifik frut", koji banane prodaje pod markom "bonita", dobio je, međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaznu od 8,9 miliona evra (12,1 milion dolara).

Te dve kompanije su dogovarale nedeljne prodajne cene i o tome razmenjivale informacije, navedeno je u saopštenju Komisije.

"One su, čineći to, direktno nanosile štetu potrošačima. Postoje samo dva načina da se izbegne kazna - da se uzdrže od pravljenja kartela ili, ukoliko su već u kartelu, da se što pre pokaju i obaveste Komisiju o tome", izjavio je komesar Evropske unije za konkurenciju Hoakin Almunija.

Ovo je drugi slučaj kartela u trgovini bananama u EU tokom poslednjih godina. Komisija je u oktobru 2008. kaznila kompanije "Dal fud" i "Vajhert GmbH" sa 60 miliona dolara zbog nameštanja cena banana u osam severnih članica EU u periodu između 2000. i 2002.

Čikita je i tada bila deo tog kartela, ali nije bila kažnjena jer je prva obavestila Komisiju o tome.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU udarila na kartel "čikite" i "bonite"

Izvor: Mondo, 13.Okt.2011, 01:16

Evropska komisija je okrivila američke kompanije "Pasifik frut" i "Čikita brends internešenel" za nameštanje cena banana koje su prodavale u južnoj Evropi.

Nastavak na Mondo...

Evropska komisija razbila kartel u trgovini bananama

Izvor: Capital.ba, 13.Okt.2011

BRISEL, Evropska komisija je okrivila američke kompanije “Pasifik frut” i “Čikita brends internešenel” za namještanje cijena banana koje su prodavale u južnoj Evropi. “Čikita” je izbjegla kaznu zbog nezakonitog fiksiranja cijena banana, koje su prodavane u Grčkoj, Italiji i Portugalu...

Nastavak na Capital.ba...

EK optužila dvije američke kompanije za namještanje cijena banana

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Okt.2011

Evropska komisija (EK) okrivila je američke kompanije Pacific frui  i Čikita Chiquita brends international  za nameštanje cijena banana koje su prodavale u južnoj Evropi. Čikita je izbjegla kaznu zbog nezakonitog fiksiranja cijena banana, koje su prodavane u Grčkoj, Italiji i Portugaliji u...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.