Izvor: Blic, 27.Avg.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasizam greh koji vređa čovečanstvo

Rasizam greh koji vređa čovečanstvo

KASTELGANDOLFO (Srna-Rojters) - Papa Jovan Pavle Drugi osudio je u svom nedeljnom obraćanju vernicima rasnu diskriminaciju kao 'greh koji degradira čovečanstvo'.

Govoreći pet dana pre početka konferencije UN protiv rasizma, papa je izrazio žaljenje zbog porasta nacionalizma, etničkog nasilja i diskriminacije. 'Svaka poštena savest mora odlučno osuditi rasizam u bilo kom obliku', rekao je papa. 'Na žalost rasizam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se svaki put pojavljuje iznova u drugim oblicima vređajući i degradirajući čovečanstvo. Rasizam je greh koji teško vređa Boga', rekao je papa hodočasnicima sa prozora svoje letnje rezidencije u Kastelgandolfu. On je naglasio da će crkva na predstojećoj konferenciji UN odlučno zagovarati očuvanje fundamentalnih prava čoveka. Papa je izrazio nadu da će sastanak u Durbanu, u Južnoj Africi, osnažiti spremnost da se izgradi jedan 'slobodan svet baziran na solidarnosti'.

Očekuje se da će se na konferenciji UN koja će se održati od 31. avgusta do 7. septembra pokrenuti međunarodna kampanja protiv rasne diskriminacije. Robinson naljutila Buša

KROFORD (Beta-AP) - Američki predsednik Džordž Buš oštro je reagovao na poziv Visokog komesara UN za ljudska prava Meri Robinson da SAD ne bojkotuju konferenciju o rasizmu koja krajem sledeće nedelje počinje u Durbanu, u Južnog Africi.

Buš je novinarima u subotu na svom ranču u Krofordu rekao da bi Robinsonova 'trebalo da obrati pažnju na jezik', ocenivši da mu on deluje 'vrlo diskriminatorski'. Buš je u petak najavio da će SAD bojkotovati konferenciju UN u Durbanu ako ostane predlog da se o cionizmu razgovara kao o formi rasizma.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.