Izvor: B92, 13.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajsova i Gejts nastavljaju posetu

Moskva -- Potpredsednik ruske vlade Dmitrij Medvedev razgovarao je danas sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs.

Ruska novinska agencija Itar-Tas navodi da je tokom razgovora potpredsednik Medvedev informisao sagovornicu o stanju u ruskoj privredi, uključujući tok realizacije prioritetnih nacionalnih projekata u oblasti zdravstva, obrazovanja, stanogradnje i razvoja agroindustrijskog kompleksa, za koje je u vladi odgovoran.

Razmotrena su i aktuelna pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rusko-američke saradnje, uključujući ekonomska, kao i pitanja razoružanja, zaštite intelektualne svojine i stupanja Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Tokom razgovora su dotaknuta i pitanja strateške bezbednosti, uključujući Sporazum o konvencionalnom naoružanju (CFE), iz kojeg Rusija najavljuje da će istupiti ukoliko njegovu adaptiranu verziju ne ratifikuju i ne počnu da poštuju zemlje NATO.

Kondoliza Rajs ranije danas se srela sa premijerom Viktorom Zubkovom, a sinoć i sa drugim vicepremijerom Rusije Sergejom Ivanovom.

Sa Zubkovom se Rajsova sreće prvi put od kako je 14. septembra Putinovim ukazom imenovan za premijera

Ministar odbrane Robert Gejts obratiće se studentima akademije Generalnog štaba Rusije. Međutim, nastavka razgovora sa ruskim kolegama Sergej Lavrovom i Anatolijem Serjugovom neće biti, kako je to ranije najavljeno.

Rajsova je juče novinarima izjavila da želi da sa predstavnicima građanskog društva nastavi "razmatranje pitanja demokratije".

"Pokrenula sam tu temu i nastavljam da je pokrećem u različitim susretima sa ruskim kolegama", rekla je ona.

Nakon jučerašnjih razgovora, Kondoliza Rajs i Sergej Lavrov saopštili su da nije postignut kompromis oko spornih pitanja između dve zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.