Izvor: B92, 13.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajsova doputovala na Bliski istok

Telaviv -- Državni sekretar SAD Kondoliza Rajs doputovala je popodne u Izrael, prvu stanicu na njenoj turneji po zemljama Bliskog Istoka.

Rajsova će tokom obilaska zemalja Bliskog istoka nastojati da ih pridobije za novu američku strategiju u Iraku. Strategija podrazumeva slanje 20.000 dodatnih vojnika u Irak, povećanje pomoći za obnovu te zemlje i raspoređivanje raketa "patriot" u bliskoistočnom području, kako bi SAD zaštitile arapske saveznike.

Rajs je na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << putu za Tel Aviv rekla da se američki skepticizam o Iraku neće promeniti dok se Vašington ne uveri u napredak u toj zemlji, ali je istakla da to ne znači da će se SAD naprosto povući iz rata.

Prema njenim rečima, američki narod će se uveriti u napredak kada dođe do promena na terenu. "Razultati anketa se neće promeniti sve dok ne bude nečeg konkretnog na terenu", kazala je.

Rajs tokom turneje ne bi trebalo da pokrene izraelsko-palestinski mirovni proces, naglasila je uoči dolaska.

"Ne dolazim sa nekim predlogom, ne dolazim sa planom", kazala je novinarima u avionu na putu za Tel Aviv i dodala da prvenstveno želi da sasluša svoje sagovornike.

Dodala je međutim da želi da se upozna sa načinima za ubrzanje međunarodnog plana koji predviđa stvaranje palestinske države.

Uoči dolaska Kondolize Rajs u Izrael, palestinski premijer Ismail Hanije iz pokreta Hamas optužio je SAD i Izrael da nastoje da "dovedu Palestince do građanskog rata" i da "spreči osnivanje prave vlade nacionalnog jedinstva".

Prema programu posete, Rajs bi trebalo da večeras razgovara sa izraelskim ministrima odbrane, inostranih poslova i za strateška pitanja, Amirom Perecom, Cipi Livni i Avigrodom Libermanom.

U nedelju će se u Ramali sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom kome Buš želi da pomogne u obučavanju pripadnika službi bezbednosti.

Rajs će u ponedeljak u Jerusalimu razgovarati sa premijerom Izraela Ehudom Olmertom, a potom otputovati za Egipat, Saudijsku Arabiju i Kuvajt.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.