RTS u Mosulu: Bitka bez pravila

Izvor: RTS, 13.Nov.2016, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTS u Mosulu: Bitka bez pravila

U bici za Mosul, izgleda, više nema nikakvih pravila. Osvaja se metar po metar grada, a svaku borbu prate nove žrtve i kolone izbeglica.
Južni front se približava mosulskom aerodromu. Iračka vojska napreduje ali vrlo oprezno. Islamisti u povlačenju koriste auto-bombe i borce samoubice.

Hvataju se pripadnici Islamske države i traga se za onima koji pokušavaju da kao civili pobegnu iz Mosula. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Teško ih je prepoznati jer se neki preobučeni kao žene nadaju da neće biti otkriveni.
Hiljade ljudi beži - sa sobom nose samo osnovne stvari. Niko nije mogao da ponese celu kuću, za sada je važno spasiti živu glavu.
U selu Hamam al Ali je hiljade i hiljade ljudi. Pravi je egzodus naroda, beže samo sa osnovnim stvarima i jedva čekaju da dođu do slobodne teritorije.
"Svi smo morali da nosimo kratke pantalone i da puštamo brade. Ovo mi je prvo brijanje za dve godine", kaže jedan od izbeglih.
"Spasila sam glavu, ali nisam srećna. Ćerku su mi odveli pre godinu dana, ne znam gde je i da li je uopšte živa", govori jedna majka.
Deca ne znaju šta ih je snašlo. Odvajaju se muškarci od žena, a među njima ima i onih koji podržavaju Islamsku državu.
Sad su svi bez dugih brada, kratkih pantalona, govore isti jezik. Svi smo mi sumnjivi, kaže jedan mladić.
Izbeglice dovode u Kajaru, gde ih čekaju dani bez sunca.
U sred bela dana čini se da je sumrak. Borci Daeša u povlačenju prema Mosulu pale izvore nafte. Sve podseća na prvi rat u Persijskom zalivu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.