RT: Rusija gradi novu prugu do Krima

Izvor: Vostok.rs, 07.Nov.2023, 00:27

RT: Rusija gradi novu prugu do Krima

 
Počeli su radovi na izgradnji novog železničkog projekta koji će povezati ruski Rostov na Donu sa Krimom, preko Donjecke Narodne Republike i Zaporoške oblasti.
Šef regiona Jevgenij Balicki izjavio je da će nova saobraćajna arterija poboljšati ekonomske izglede oblasti. Obraćajući se novinarima u ponedeljak, Balicki je izjavio da će „pruga ići od Akimovke [u Zaporoškoj oblasti] do Rostova preko Berdjanska [u regionu Zaporožja] i Marijupolja [u DNR]“. On je dodao da su građevinski radovi već u toku kod Donjecka. Nova linija biće na bezbednoj udaljenosti od linije fronta sukoba, što znači da ukrajinsko granatiranje ne bi trebalo da predstavlja pretnju za vozove, izjavio je Balicki. Takođe je istakao da je postojeća železnička infrastruktura već zastarela. Guverner je izrazio uverenje da će projekat imati pozitivan uticaj na privredu regiona, omogućavajući transport žita, uglja i gvozdene rude u kontinentalnu Rusiju. On je napomenuo da, iako se to već može uraditi preko Krimskog mosta, postojeća trasa je daleko od optimalne. On je takođe otkrio planove za izgradnju autoputa koji povezuje Rostov na Donu i Džankoj na Krimu. Kada bude završen, put će više nego udvostručiti broj vozila koja će prolaziti kroz Zaporošku oblast. Balicki je takođe pomenuo aerodrom Melitopolj, rekavši da, iako se trenutno ne može koristiti zbog ukrajinskog granatiranja, on se nada da će jednog dana postati važno transportno čvorište, pa čak i baza za avio-kompaniju. Zaporoška oblast, zajedno sa Hersonskom i Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom, integrisana je u Rusiju nakon referenduma održanih tamo prošlog septembra, dok je Krim učinio isto 2014. Ukrajina insistira da su sve ove teritorije deo njene suverene teritorije, koju je privremeno okupirala Rusija. Većina zemalja je takođe odbila da prizna status regiona kao ruskog.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.