RT: Iranski projektili mogu da dolete do brojnih vojnih objekata SAD - Teheran

Izvor: Vostok.rs, 22.Nov.2018, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Iranski projektili mogu da dolete do brojnih vojnih objekata SAD - Teheran

Izvor: Vostok / RT Iranski projektili sada mogu da dolete do brojnih vojnih objekata SAD na Bliskom istoku, uključujući nosače aviona i vojne baze, upozorio je jedan od komandanta Revolucionarne garde Irana. "Oni su u našem dometu i možemo da ih pogodimo ukoliko se pokrenu", rekao je Amirali Hadžizadeh, komandant Ratnog vazduhoplovstva Revolucionarne garde, prenosi iranska novinska agencija "Tasnim". Iranska smela retorika odražava ozbiljan i nagomilavajući nivo napetosti između dve zemlje, pošto se oštre reči sve više pretvaraju u retoriku u kojoj se pominje naoružanje.
Iranske rakete, kako se navodi, mogu da pogode ciljeve na rastojanju do 700 km, što značajno učvršćuje odbrambene sposobnosti zemlje. Desetine američkih baza se nalazi na granicama zemalja koje okružuju Islamsku Republiku, naročito na obali Persijskog zaliva u susednoj Saudijskoj Arabiji. Nakon jednostranog povlačenja Vašingtona iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije iz 2015. godine, poznatijeg kao Iranski sporazum, Teheranu su ponovo uvedene sankcije od strane SAD, a koje su potpisivanjem sporazuma ukinute. SAD žele da Iran, ne samo okonča bilo koji napredak na nuklearnom polju, već i da napusti program balističkih raketa, te da okonča svoj uticaj u regionu. Zauzvrat, Iran povećava svoje odbrambene sposobnosti, smatrajući da se sukob može kriti odmah iza ugla. Iranski vrhovni lider ajatola Ali Hamnei se lično založio za proces unapređenja raketnog potencijala zemlje, kako bi rakete imale domet do 2,000 kilometara, te da bi pokazao odbrambenu prirodu oružja. Trenutni domet iranskih raketa je ipak dovoljan da dolete do američkih vojnih bazau Avganistanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.