RT: Huti preuzeli kontrolu nad prestonicom Jemena

Izvor: Vostok.rs, 04.Dec.2017, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Huti preuzeli kontrolu nad prestonicom Jemena

Izvor: Vostok / RT

Glavni grad Jemena, Sana, sada je navodno pod kontrolom Huti boraca, prema izveštajima medija koji su pod kontrolom Ministarstva unutrašnjih poslova. Huti, koje podržava Iran, navodno su ponovo preuzeli kontrolu nad gradom nakon izveštaja o smrti bivšeg predsednika Alija Abdulaha Saleha.

Saleh, koji je u nedelju formalno odustao od svog saveza sa Hutima, ubijen je tokom pokušaja bekstva iz glavnog grada, prema saopštenju MUP-a pod kontrolom Hutija. Saopšteno je da je njihov bivši saveznik "stvarao haos dejstvima, sarađujući i pomažući ekstremnim militantima".

Nakon što je MUP optužilo bivšeg lidera za izdaju i podsticanje još više nasilja u Jemenu, Ministarstvo je saopštilo da su snage Hutija "okončale krizu" i da sada kontrolišu "sve pozicije" suprotstavljenih strana.

Takođe, postoje izveštaji da je uhapšen najstariji sin bivšeg predsednika, Ahmad Saleh, koji se smatra njegovim verovatnim naslednikom.

U posljednjih nekoliko dana u Sani su se odvijale teške borbe, a koalicija predvođena Saudijskom Arabijom vrši napade na položaje Huta, a bombardovan je i aerodrom u Sani. Napadi su se pojačali nakon izveštaja o žestokim borbama u glavnom gradu Jemena, nakon što se bivši predsednik Saleh povukao iz saveza sa Huti pobunjenicima.

Ruševine se mogu videti na video snimku "RT Raptli" koji dokumentuje posledice napada koalicije pod vođstvom Saudijske Arabije na Međunarodni aerodrom u Sani u nedelju. 



Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.