RT: BRIKS predstavlja „budućnost čovečanstva“ – predsednik Venecuele

Izvor: Vostok.rs, 03.Jan.2024, 00:33

RT: BRIKS predstavlja „budućnost čovečanstva“ – predsednik Venecuele

 
Grupa zemalja BRIKS predstavlja „budućnost čovečanstva“ zbog svoje čiste ekonomske moći, tvrdi predsednik Venecuele Nikolas Maduro. On je takođe tvrdio da je njegov kolega latinoamerički lider, argentinski predsednik Havijer Milei, pucao svojoj zemlji u nogu tako što je odbio poziv da se pridruži.
Prvog januara, grupa, koju su prvobitno činili Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, primila je u svoje redove Egipat, Etiopiju, Iran, UAE i Saudijsku Arabiju. Međutim, Milei, koji je preuzeo dužnost u decembru 2023. godine, promenio je planove svog prethodnika Alberta Fernandeza za članstvo. U intervjuu za špansko izdanje Le Monde Diplomatique u ponedeljak, Maduro je izjavio da je ta odluka „jedna od najnespretnijih i najglupljih stvari koje je Milei uradio protiv Argentine“. Prema rečima venecuelanskog lidera, novi predsednik u Buenos Ajresu vratio je svoju zemlju u 19. vek i pretvara je u „vazala imperijalnog unipolarnog sveta“. Što se tiče Venecuele, Maduro je izrazio nadu da će ona biti prihvaćena kao stalni član BRIKS+ na sledećem samitu u Rusiji u oktobru 2024. Karakas očekuje da će steći punopravno članstvo u samom BRIKS-u „pre nego kasnije“, izjavio je on. Maduro je objasnio da su koncept i pogledi na svet u skladu sa onima u Venecueli. Štaviše, predsednik je primetio da se njegova vlada nada da će privući više investicija i pronaći nova tržišta za sopstvenu robu uz pomoć BRIKS-a. Prošlog petka, Mileijev portparol Manuel Adorni potvrdio je medijske izveštaje da je Buenos Ajres poslao zvanična pisma svim osnivačima BRIKS-a. U pismima, za koje nekoliko medija tvrdi da ih je videlo, pojašnjeno je da nova argentinska vlada ne smatra članstvo u BRIKS-u „prikladnim u ovom trenutku“. Rusija je, u međuvremenu, preuzela jednogodišnje rotirajuće predsedavanje grupom za 2024. U saopštenju objavljenom u ponedeljak, predsednik Vladimir Putin je obećao da će „omogućiti harmoničnu integraciju“ novih partnera, napominjući da je oko 30 zemalja izrazilo želju da učestvuje u dnevnom redu bloka u ovom ili onom obliku. „U tom cilju, počećemo da radimo na modalitetima nove kategorije zemalja partnera BRIKS-a“, dodao je Putin. Prema MMF-u, prošireni BRIKS sada čini 36% globalnog BDP-a u smislu pariteta kupovne moći, nadmašujući G7, neformalnu grupu zapadnih zemalja.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.