RAT DVE KOREJE NA POMOLU!

Izvor: Kurir, 24.Nov.2010, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAT DVE KOREJE NA POMOLU!

Čitav svet sa zebnjom gleda ka dve Koreje: vojni stratezi su više puta navodili ovaj deo sveta kao mesto na kojem će izbiti treći svetski rat

SEUL - Svet na ivici globalnog sukoba!

Dve Koreje optužuju jedna drugu za započetu artiljerijsku vatru! Sudeći po većini izveštaja, najmanje dva vojnika su poginula, 15 uniformisanih lica i tri civila povređeno je u granatiranju ostrva Jeonpjeong!

Severna Koreja otvorila je juče ujutru artiljerijsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << vatru na naseljeno južnokorejsko ostrvo blizu sporne zapadne granice između dve zemlje, na šta je Južna Koreja uzvratila vatrom.

U saopštenju posle hitnog sastanka južnokorejskog predsednika Li Mjung Baka sa ministrima i savetnicima za bezbednost upozorava se Pjongjang da će Seul reagovati ukoliko bude novih provokacija.

„Naša vojska će odlučno reagovati na svaku novu provokaciju", ističe se u saopštenju.

„Nedopustivo je da civilni objekti budu na meti granata Severne Koreje", dodaje se.

Zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA objavila je u kratkom saopštenju da je bilo artiljerijske razmene vatre sa južnim susedom, optuživši Južnu Koreju da je prva napala i inicirala odgovor sa Severa.

Osude iz celog sveta

* Predstavnik za štampu Bele kuće Robert Gibs pozvao je u saopštenju Severnu Koreju da „prekine svoje ratoborne akcije".

* Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je da ovaj okršaj predstavlja „ogromnu opasnost", koja bi „mogla da se pretvori u otvoreni sukob".

* Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton rekla je da je „duboko zabrinuta zbog događaja na južnokorejskom poluostrvu".

* Japanski premijer Naoto Kan pozvao je svoje ministre da se pripreme „za svaku mogućnost".

Srbi živi i zdravi

Svi Srbi u Južnoj Koreji dobro se osećaju i nisu ugroženi - saopšteno nam je u Ministarstvu spoljnih poslova.

- Sa gospodinom Slobodanom Marinkovićem, našim ambasadorom, u stalnom smo kontaktu. Naših državljana nema na ostrvu na kom je bilo artiljerijskog razaranja - rečeno nam je u sektoru za konzularne poslove.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.