Izvor: B92, 10.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin oštro kritikovao politiku SAD

Minhen -- Vladimir Putin oštro je danas kritikovao SAD i njihove zapadne saveznike zbog "pokušaja nametanja njihove volje svetu".

Na Minhenskoj konferenciji o bezbednosnoj politici, ruski predsednik je kritikovao koncept "jednopolarnog sveta" u kojem SAD sebe predstavljaju kao jedinu supersilu, ocenjujući da su američke akcije u međunarodnim konfliktima samo doprinele produbljivanju tih sukoba.

Putin je najavio da će Rusija "asimetrično" odgovoriti na stvaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << američkog sistema protivraketne odbrane uz primedbu da Moskva može da izabere dva rešenja kao odgovor na instaliranje tog odbrambenog sistema američke vojske.

"Ili ćemo graditi sistem protivraketne odbrane ili ćemo, imajući u vidu naše današnje ekonomske i finansijske mogućnosti, odgovoriti asimetricno kako bi svi shvatili da sistem protivraketne odbrane postoji, ali da je on u odnosu na Rusiju besmislen jer mi imamo takvo oružje koje probija svaki sistem PRO", kazao je ruski predsednik.

"I mi ćemo tim putem i krenuti, to je jeftinije za nas", poručio je on dodajući, međutim, da takav odgovor Rusije nipošto nije uperen protiv SAD.

Putin je kazao da u Moskvi znaju da SAD aktivno razrađuje i kako je naveo, "već primenjuje sistem protivraketne odbrane".

"Ako vi kažete da sistem PRO nije uperen protiv nas, ni naše novo oružje nije upereno protiv vas", kazao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.