Izvor: Blic, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Nema objektivnih podataka da Iran razvija nuklearno oružje

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas posle razgovora s francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem da se Iran mora podstaći da svoj nuklearni program učini transparentijim, ali i ukazao da ne postoje "objektivni podaci" da Teheran razvija nuklearno oružje.

Sarkozi, koji je nastojao da se pojača pritisak na Teherean, danas je u razgovoru u Moskvi izrazio nadu da će Putinova poseta Iranu sledeće nedelje pomoći toj zemlji da bude sklonija ispunjavanju zahteva međunarode >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zajednice.

Putin je rekao da Rusija deli zabrinutost njenih partnera u vezi sa transparentošću iranskih nuklearnih programa, ali je dodao i da je Iran već pokazao spremnosti da nuklearni program učini transparentnijim.

"Složili smo se juče, i gospodin predsednik je to potvrdio, da Iran preduzima određene korake ka međunaronoj zajednici kako bi to postigao", rekao je Putin.

Ruski predsednik bi sledeće nedelje trebalo prvi put da poseti Iran radi učešća na samitu kaspijskih država.

Sarkozi je izrazio očekivanje da će Putinov put ohrabriti Iran da bude kooperativniji i dodao: "Ono što je veoma važno jeste spremnost na saradnju - to je suštinska stvar. To se pitanje tiče planete".

Rusija se do sada protivila predlozima da se Iranu uvedu oštrije sankcije i pozvala Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da izvrši više provera i inspekcija iranskih postrojenja.

"Radili smo zajedno s našima partnerima u Savetu bezbednosti UN i nameravamo da u budućnosti nastavimo tu saradnju", rekao je Putin.

On je, međutim, dodao da ne postoje "objektivni podaci" koji pokazuju da Iran razvija nuklearno oružje i rekao da će Moskva "krenuti od pretpostavke da Iran nema takve planove".

Aktivnosti Irana na programu obogaćivanja uranijuma podstakli su strahove u međunarodnoj zajednici da Teheran razvija nuklearno oružje, ali je IAEA saopštila da nije mogla da otkrije znakove nuklearnog oružja u Iranu.

Podvlačeći stav Rusije, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da bi bilo "apsolutno neodgovorno preduzimati nagle poteze" u vezi s Iranom bez konačne potvrde IAEA da nuklearni program te zemlje ima vojne elemente, prenala je ruska novinska agencija Interfaks.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.