Pusi rajot krive za huliganizam

Izvor: Vesti-online.com, 17.Avg.2012, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pusi rajot" krive za huliganizam

Članice pank grupe Pusi Rajot proglašene krivim za huliganizam motivisan verkom mržnjom. U toku je obrazlaganje presude, a nakon toga izrećiće im se kazna.

 Tužilaštvo je za njih zatražilo kazne od po tri godine zatvora  

Glavi sudija Marina Sirova je izjavila, tokom izricanja presude, da su članice pank grupe počinile krivično delo huliganizma izvođenjem pesme protiv Putina u glavnoj moskovoskoj crkvi, kao i da nisu pokazale nimalo poštovanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << One su i došle u crkvu da bi poslale političku poruku porotiv Putina, kaže sudija, a prenosi BBC.

 

Sudija Marina SIreva je obrazložila da su optužene krive za huliganizam motivisan verkom mržnjom.

 

One su, očigledno politički motivisane skočile na mali deo pored oltara s namerom da obave svoj politički čin, primoravajući i druge da u njemu učestvuju, zanemarujući pri tom socijalni red i mir i oskrnavivši sveti moment molitve Bogu.

 

Čeka se izricanje kazne, koje će uslediti nakon obrazloženja. Za sada su članice grupe optužene po svim tačkama optužnice. 

   Svet na nogama zbog ruskih pankerki  

Podsetimo, slučaj moskovskih muzičarki izazvao je brojne kritike zapadnih pop zvezda, ali je i podelio Rusku pravoslavnu crkvu.

 

Tužioci su ocenili da tri članice benda treba da budu "izolovane od društva" i kažnjene trogodišnjom zatvorskom kaznom, zbog optužbi za "huliganizam motivisan verskom mržnjom" . Neki mediji čak ocenjuju i da bičlanice benda mogle da budu poslate u radni logor, odnosno kažnjeničku koloniju, gde bi ih sačekali najgori zatvorski uslovi za žene i gde će deliti barake sa više od 100 žena.

 

Putin je izjavio da, prema njegovom mišljenju, grupa koja je u februaru u najvećoj moskovskoj crkvi - crkvi Hrista spasitelja, izvela "pank molitvu" protiv njega, ne bi trebalo da dobije strogu kaznu zbog tog incidenta.

   SNP Naši napravili igricu - ubi ruske pankerke  

Pristalice pankerki, međutim, gaje pesimizam u pogledu ishoda ovog procesa.

Glavna pevačica benda Nadežda Tolokonjikova uporedila je suđenje sa represijama iz doba diktature Staljina i upozorila da ruski politički sistem srlja ka propasti.

 

Tolokonjikova je, obraćajući se prošle sedmice sudu, izjavila da je suđenje "politička naredba za represiju, (koja podseća) na standarde staljinističkih trojki", aludirajući na specijalne brze sudove sovjetskog diktatora.

 

Ona je, takođe, navela da se zajedno sa druge dve članice Marijom Aljohinom i Jekaterinom Samutsjevič, oseća nemoćno pred državom.

 

Suđenje pobuđuje veliko interesovanje kako u Rusiji, tako i međunarodnoj zajednici. Više međunarodnih organizacija već mesecima pozivaju ruske vlasti da odustanu od procesa i strogog kažnjavanja ženskog benda.

 

Brojne poznate ličnosti kao što su Madona, bivši "Bitls" Pol Mekartni, glumac Deni de Vito podržale su "Pusi rajot".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.