Izvor: Blic, 22.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo izručenje pa pregovori

Prvo izručenje pa pregovori

Evropska unija ipak neće, kako se u Hrvatskoj očekivalo, zažmuriti na 'slučaj Gotovina' i započeti pregovore sa Zagrebom 17. marta.

Poverenik Evropske komisije za proširenje EU Oli Ren izjavio je pred evropskim parlamentom da je premijeru Ivu Sanaderu jasno preneo stav EU da mora da reši 'slučaj Gotovina' i da bez pozitivne ocene Haškog suda o toj saradnji pregovori neće započeti.

Premijer Sanader potvrdio je, odgovarajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na pitanja saborskih zastupnika, da se radi o jedinom preostalom političkom uslovu za početak pregovora, izrazivši nadu da će do kraja mandata sadašnjeg predsedavajućeg Evropske unije Luksemburga glavni deo pregovora ipak biti završen.

Zagrebački 'Jutarnji list' prenosi u jučerašnjem broju stav 'visoko rangiranog diplomate EU' da Hrvatska mora biti svesna da će, uz sve simpatije prema njoj, EU odgoditi početak pregovora ukoliko ne izruče generala Antu Gotovinu.

Naglasio je i da 'odluka o početku pregovora mora biti jednoglasna', što znači da Hrvatska ne može računati da će neke zemlje, poput Nemačke i Austrije, koje je 'odlučno protežiraju', nametnuti svoj stav. Mira Babić-Šuvar

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.