Prvi put većina Škota za nezavisnost

Izvor: BKTV News, 07.Sep.2014, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put većina Škota za nezavisnost

Samo 11 dana pre održavanja referenduma o nezavisnosti Škotske danas objavljeni rezultti najnovije ankete pokazali su da je prvi put većina stanovnika Škotske za nezavisnost od Velike Britanije. Britanska vlada spremna je da obeća niz novih ovlašćenja Škotskoj, ukoliko se na referendumu odluče da ostanu u sastavu Velike Britanije.

U ispitivanju, koje je objavio „Sandej tajms“ 51 odsto anketiranih je bilo za nezavisnost, a 49 protiv, ne uzimajući u obzir neodlučne >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << birače.
Iako je vođstvo od dva procenta u okviru statističke greške, rezultati najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja značajno povećavaju šanse Škotske nacionalne partije (SNP) na referendumu 18. septembra.
„Sandej tajms“ je, takođe, objavio da je kraljica Elizabeta II postala veoma zabrinuta zbog referenduma o nezavisnosti u Škotskoj i da je zbog toga tražila da je svakodnevno obaveštavaju o razvoju situacije.
Očekuje se da će vlada premijera Dejvida Kamerona sada ponunditi ustupke Škotskoj u poslednjem trenutku, među kojima i vraćanje većih nadležnosti Škotlanđanima, u pokušaju da sačuva uniju Engleske i Škotske koja traje 300 godina.
Izglasavanje nezavisnosti bio bi prelomni događaj koji bi pokrenuo niz pitanja o statusu Velike Britanije u međunarodnoj zajednici, a Kameron bi se našao pod pritiskom da se povuče, navodi AFP.
Škotska zauzima jednu trećinu kopnene teritorije Velike Britanije i u njoj se nalazi sistem „trajdent“ za nuklearno odvraćanje koji bi, kako kaže SNP, u slučaju nezavisnosti morao biti izmešten iz Škotske do 2020. godine.

Britanska vlada obećava nova ovlašćenja Škotskoj
Britanska vlada spremna je da obeća niz novih ovlašćenja Škotskoj, ukoliko se na referendumu o nezavisnosti Škoti odluče da ostanu u sastavu Velike Britanije, naveo je danas britanski ministar finansija Džordž Ozborn.
Ozborn je rekao da će planovi biti objavljeni u narednim danima i da je u planu da se Škotskoj da veća autonomiju u pogledu poreza, potrošnje i socijalnih davanja, javio je britanski BBC.
„Videćete, u narednih nekoliko dana, plan akcije je da se daju veća ovlašćenja Škotskoj. Onda će Škotska imati najbolje od oba „sveta“. Oni će, istovremeno izbeći rizik odvajanja, ali će imati veću kontrolu nad svojom sudbinom – što je, kako mislim, ono mnogi Škoti žele da imaju“, rekao je Ozborn, prenela je agencija Rojters.
Ozborn je naveo pružanje većih ovlasćenja Škotskoj vezano za poresku politiku, mnogo veću fiskalnu autonomiju, veću kontrolu nad javnim rashodima, više kontrole nad stopom izdvajanja za socijalna davanja i niz drugih mera.
Izvor: Tanjug
Planirane mere Londona u korist Edinburga bile bi rezultat dogovora sve tri glavne partije u britanskom parlamentu i bile bi primenjene „onog momenta čim bi čuli „ne“ na prestojećem referendumu“, naveo je Ozborn.

The post Prvi put većina Škota za nezavisnost appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

SEPARATISTI U PREDNOSTI: Sve više Škota glasalo bi za nezavisnost!

Izvor: Kurir, 07.Sep.2014

Zagovornici samostalnosti pridobili su znatan broj neopredeljenih, jer su pre samo mesec dana "unionisti" imali čak šest odsto prednosti nad "separatistima"..LONDON - Za manje od dve nedelje od referenduma, najnovija anketa javnog mnjenja pokazala je da je kampanju za nezavisnost podržalo 51 odsto...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.