Prvi katolik sveta sreo prvog komunistu

Izvor: Mondo, 20.Sep.2015, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi katolik sveta sreo prvog komunistu

Papa Franja sastao se danas sa bivšim kubanskim predsednikom i živućom legendom svetskog komunizma Fidelom Kastrom.

Foto: Ismael Francisco/Cubadebate Via AP

Kako je rekao portparol Vatikana, Kastro (89) je primio papu u svom domu.

Fidel Kastro, stariji brat aktuelnog predsednika Kube Raula Kastra, bio je predsednik Kube od 1959. godine do povlačenja zbog zdravstvenih razloga 2008. godine.

Papa "među svojima"

Papa Franjo doputovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je juče u 10-dnevnu posetu Kubi i SAD što je njegov prvi dolazak u ove dve zemlje. On je treći papa koji je posetio Kubu u poslednjih 17 godina, ali prvi koji dolazi iz jedne južnoameričke zemlje (Arbgentine).

Kastro je papi poklonio transkripcije sopstvenih razgovora na temu religije koje je vodio sa brazilskim sveštenikom Freijem Betom, rekao je portparol Vatikan Federiko Lombardi.

Lombardi je rekao da je poseta bila neformalna, i da su joj prisustvovala Kastrova deca i unuci.

Papa se prethodno obratio hiljadama Kubanaca na Trgu Revolucije u Havani, i tamo ga je pozdravio predsednik države Raul Kastro. On je tom prilikom nakratko razgovarao sa predsednicom Argentine Kristinom Fernandez i verskim liderima Kube.

Franja je na trgu pozvao Kubance da brinu jedni za druge i da ne sude jedni drugima.

Papu su došli da vide i vernici i sekularni Kubanci.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.