Izvor: Glas javnosti, 08.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi intervju šefa britanskih obaveštajaca za 100 godina

LONDON - Šef britanske kontraobaveštajne službe Em-aj-5 (MI5) Džonatan Evans ocenio je da su obaveštajci uspeli da smanje opasnost od terorističkih napada Al Kaide u Britaniji, ali da ekonomsko -finansijska kriza donosi nove bezbednosne pretnje i izazove.

„U narednih nekoliko godina bićemo usredsređeni na međunarodni terorizam, Al Kaidu i njene saučesnike, ali ćemo takođe obratiti veliku pažnju na globalnu ekonomsku krizu,“ najavio je Evans u prvom intervjuu koji je neki >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << šef britanskih obaveštajaca dao medijima za 100 godina postojanja te službe.

On je upozorio da bi međunarodna recesija mogla predstavljati prekretnicu posle koje će uticaj Zapada oslabiti. „Opadanje ekonomske moći Velike Britanije, SAD i Evrope će verovatno dovesti do pojave novih pretnji,“ objasnio je on, preneo je Dejli telegraf.

Evans je takođe nagovestio da je Britanija već doživela porast špijunskih aktivnosti koje protiv nje preduzimaju nove ekonomske sile poput Rusije i Kine, ali nije želeo da ulazi u detalje.

Prema njegovim rečima, MI5 je postigao znatan uspeh u borbi protiv Al Kaide u Britaniji, ali službe bezbednosti, kako je dodao, ne mogu da prate sve teroriste.

„Mnogi muslimani, britanski državljani još uvek odlaze u terorističke kampove u Avganistanu, Pakistanu i Somaliji,“ rekao je on napominjući da su teroristi koji su izvršili napade na Bombaj u novembru imali indirektne veze sa Britanijom.

Širenje upotrebe internet telefonskih usluga moglo bi ozbiljno da ugrozi nacionalnu bezbednost, jer teroristima omogućava da slobodnije komuniciraju, ukazao je Evans.

Britanski obaveštajac smatra da zemlje izložene političkoj i ekonomskoj krizi poput Pakistana i Somalije postaju baze za terorizam.

U trenutku kada se globalni savezi menjaju, može se takođe javiti i opasnost od terorizma pod pokroviteljstvom pojedinih država, naročito na Bliskom istoku“, rekao je on.

Britanski mediji prenose da je Evans primio novinare više redakcija u svojoj kancelariji u sedištu MI5 u Londonu, ali da je od njih tražio da ne objave u kom se delu zgrade i na kom spratu kancelarija nalazi.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smanjena opasnost od Al Kaide, nova opasnost ekonomija

Izvor: Kurir, 07.Jan.2009, 15:37

LONDON, 7. januara (Tanjug) -- Šef britanske kontraobaveštajne službe Em-aj-5 (MI5) Džonatan Evans ocenio je da su obaveštajci uspeli da smanje opasnost od terorističkih napada Al Kaide u Britaniji ali da ekonomsko -finansijska kriza donosi nove bezbednosne pretnje i izazove.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.