Prve žrtve hladnoće u Poljskoj i Češkoj

Izvor: Studio B, 28.Nov.2010, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prve žrtve hladnoće u Poljskoj i Češkoj

Zima i mrazevi tek što su zakucali na vrata srednje Evrope a već su odneli dva života u Poljskoj, dok je jedan čovek nađen mrtav u Brnu u Češkoj.

U mestu Lipnjica Velka na samom jugu Poljske smrznut je pronađen 70-godišnji muškarac, dijabetičar koji je iz kuće izašao u petak. I u Lođu na jugu Poljske policija je pronašla beživotno smrznuto telo sredovečnog muškarca čiji identitet za sada nije utvrđen.

U susednoj Češkoj u kojoj kao i u Poljskoj vladaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << od vikenda temperature od oko sedam stepeni ispod nule noću, a ne prelaze nulu ni danju, u Brnu su u subotu na stanici gradskog autobusa policajci našli mrtvog čoveka, javljaju danas češki mediji.

Meteorolozi u obe zemlje upozoravaju da su ovi prvi mrazevi tek prethodnica jačih i najavljuju da će se recimo u južnim delovima Poljske u podnožju Tatra temperature spustiti i do 20 stepeni ispod nule. Prvi sneg je izazvao i komplikacije u saobraćaju, a Češku od večeras čekaju snežne mećave, najavljuju meteorolozi.

Rekordno niske novembarske temperature i sneg u Britaniji

U delovima Velike Britanije su u noći između subote i nedelje izmerene do sada najniže temperature u novembru, a hladnoća i jake snežne padavine ugrožavaju drumski i avio saobraćaj, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

U Engleskoj je izmerena najniža novembarska temperatura od 1946. godine - minus 12,5 stepeni. U Severnoj Irskoj je zabeležen novi rekord od minus 8,6 stepeni, a u Velsu je izmereno rekordno niskih minus 18 stepeni.

Jak sneg i dalje pada u velikom delu Škotske i severnoistočne Engleske, donoseći prekide u saobraćaju, a očekuje se da će padati do utorka. Meteorolozi predviđaju da će sutra početi da duva vetar iz Sibira, što će pojačati osećaj hladnoće.

Vozačima se savetuje da budu posebno oprezni u najteže pogođenim oblastima i kreću na put samo ako je zaista neophodno. Na nekoliko aerodroma, uključujući i londonski Luton u subotu je bilo otkazanih letova, a na aerodromu u Njukaslu problema je bilo i danas.

Hladnoća je od četvrtka izazvala dosta problema i u sportu. U Škotskoj je otkazano nekoliko važnih fudbalskih utakmica, a Njukasl junajted je morao da angažuje još radnika za čišćenje terena pred današnji meč sa Čelzijem. Klub je saopštio da utakmica neće biti otkazana osim ukoliko do samog početka ne bude jakih padavina.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.