Protestna nota Irana zbog Trampovog ukaza

Izvor: RTS, 29.Jan.2017, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestna nota Irana zbog Trampovog ukaza

Iransko ministarstvo spoljnih poslova uručilo je protestnu notu švajcarskom ambasadoru Đuliju Hasu, čija zemlja predstavlja američke interese u Iranu, zbog ukaza Donalda Trampa o zabrani ulaska u SAD državljana sedam muslimanskih zemalja, među kojima je Iran.
"Ministarstvo je pozvalo švajcarskog ambasadora kome je uručena pisana protestna nota o nedavnom ukazu američkog predsednika", izjavio je portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ministarstva Bahram Gašemi, javlja AFP.

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose 37 godina i Švajcarska predstavlja američke interese u toj zemlji.
Ministarstvo je Trampov dekret okarakterisalo "neprihvatljivim i u suprotnosti s konvencijama o ljudskim pravima i konzularnim dogovorima između dve zemlje".
"Podsetili smo švajcarskog ambasadora da je iranski narod takođe bio žrtva terorističkih grupa proteklih decenija i da Iranci poštuju pravila i zakone društva u kojem žive", rekao je Gašemi.
Američki predsednik do daljeg je zabranio ulazak u zemlju sirijskim izbeglicama, a tromosečna zabrana izdavanja američkih viza uvedena je za državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena.
Iran je najoštrije reagovao na odluku američkog predsednika ocenjujući da je uvredljiva i najavljujući princip uvođenja mera reciprociteta američkim putnicima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbeglice o zabrani: Verujemo da je Amerika zemlja slobode

Izvor: N1 televizija, 29.Jan.2017

Posle objave predsedničke uredbe Donalda Trampa o privremenoj zabrani ulaska državljana i izbeglica sedam muslimanskih zemalja, počeli su protesti na brojnim američkim aeredromima kako bi podržali ljude zadržane tamo...Izvor: Reuters..Tokom noći, brojne sudije širom SAD osporile su Trampovu uredbu,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.