Protesti u Solunu, zapaljena zastava Makedonije

Izvor: N1 televizija, 21.Jan.2018, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti u Solunu, zapaljena zastava Makedonije

Više od 100.000 Grka okupilo se u Solunu na protestu protiv kompromisa u sporu sa Skopljem oko imena makedonske države, koji bi uključivao reč "Makedonija". Na protestu je zapaljena zastava Makedonije.

Makedonski mediji, pozivajući se na grčke izvore, preneli su da je grupa, koja je učestvovala na skupu u Solunu, zapalila zastavu Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, a zatim baklje, uzvikujući slogane za Makedoniju, ali i protiv gradonačelnika Soluna Janisa Butarisa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Za sada nema informacija ko su osobe koje su zapalile makedonsku zastavu. Prema objavljenom video-snimku na solunskom portalu, dok dva lica pale zastavu, okupljeni građani aplaudiraju i pevaju grčku patriotsku pesmu "Poznata Makedonija".

Prema izveštaju grčkih medija, protesti su trajali četiri sata.

Oficijelni deo skupa otvorio je solunski mitropolit Antimos uz poruku da je Makedonija Grčka, a Grčka je Makedonija.

Na protestima za odbranu imena demonstranti su uzvikivali poruke "Makedonija je Grčka" i nosili transparente "Makedonija je bila i ostaće grčka", "Sklonite ruke od Makedonije", "Ime je naša duša", "Nema duplog imena, nema više izdaje".

Prema grčkim medijima, protest je po masovnosti prevazišao očekivanja.

Između Atine i Skoplja vodi se višegodišnji spor o imenu Makedonija. Grčka se protivi da to ime koristi njen severni susjed, budući da tako naziva svoju oblast.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Oko 50.000 Grka demonstriralo protiv kompromisa oko imena s Makedonijom

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Jan.2018

Oko 50.000 ljudi okupilo se danas u Solunu na protestu protiv svakog kompromisa u sporu sa Skopljem oko imena makedonske države koji bi uključivao reč "Makedonija"...Protest je masovniji nego što su očekivali grčki mediji...Među učesnicima protesta bili su i pripadnici raznih nacionalističkih...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.