Protesti širom sveta uoči Trampove inauguracije

Izvor: RTS, 20.Jan.2017, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti širom sveta uoči Trampove inauguracije

Zbog inauguracije Donalda Trampa u Vašingtonu, kao i u gradovima od Toronta do Sidneja, Adis Abebe i Dablina, izbili su protesti zbog njegove politike, za koju kritičari kažu da je razdorna i opasna.
Stotine demonstranata sukobilo se u Vašingtonu sa simpatizerima novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, noć uoči njegove inauguracije, javlja AP.

Demonstranti su se okupili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ispred Nacionalnog Pres Kluba, gde se održavao bal Trampovih pristalica, pod nazivom "DeploraBall".
Naziv skupa je, u stvari, igra reči povodom jedne opaske Hilari Klinton tokom predsedničke kampanje, kada je Trampove pristalice nazvala "šakom jada".
Demonstranti su glasno negodovali svaki put kada bi neko, u odelu, sakou ili haljini, ušao ili izašao sa bala.
Oni su gađali jednog čoveka koji je mahao zastavicom u znak podrške Trampu, i najurili ga do obližnjeg Varner Teatra.
Tamo su se zadesili voditelji Foks njuza, Šon Heniti i Heraldo Rivera, koji su čekali da uđu na drugi događaj.
Heniti je na provokatore podigao pesnicu, dok je Rivera uz osmeh ušao u teatar, navodi AP.
Baner sa natpisom "Gradimo mostove, a ne zidove" osvanuo je na londonskom Tauer Bridžu, kao deo serije protesta širom sveta upućenih Donaldu Trampu, javlja Rojters.
Demonstranti su rano jutros na pokretnom mostu podigli ogromna ružičasta slova kojima je ispisano "Delujte odmah", a niz Temzu je jurio čamac sa crnom zastavom na kojoj piše "Gradimo mostove, ne zidove".

Pored britanskog parlamenta demonstranti su okačili natpise sa porukama "Migranti su ovde dobrodošli" i "Migracija je starija od jezika" preko Vestminsterskog mosta.
U Londonu su planirani i drugi protesti, kao i u ostalim gradovima u Britaniji i širom sveta.
Džuli Čejsin (42) učiteljica je iz Njujorka i živi u Londonu već 10 godina, a pridružila se današnjem protestu pridržavajući jedno od ružičastih slova na Tauer Bridžu, dodajući da je zabrinuta oko Trampovog mandata.
"Da, Donald Tramp je predsednik, ali i dalje mora da štiti prava svih", rekla je Čejsin, demokrata koja je imala udela u kampanji Hilari Klinton u Severnoj Karolini.
"Zastrašujuće je. Nadam se da će ga držati pod kontrolom. Nadam se da su svi koji mi govore da ne brinem i govore da imamo jak sistem kontrole i balansa u pravu", govori Čejsin.
Tramp uporno obećava da će "ponovo napraviti Ameriku velikom" i time je dobio mnogo podrške iz delova zemlje gde je industrija u opadanju.
Na Tviteru je rekao da će se žustro boriti da njegovo predsedništvo bude veliki put za američki narod, napominje Rojters.
Protest u Londonu organizovala je kampanjska grupa poznata i pod nazivom "Mostovi ne Zidovi", kao referenca na Trampovo obećanje da će izgraditi zid na granici sa Meksikom.
"Nećemo dozvoliti politici mržnje koju prodaju Tramp i njemu slični da uzme maha", rekla je u izjavi Nona Harkmans iz organizacije "Mostovi ne Zidovi".
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vašington: Kontramiting uoči Trampove inauguracije

Izvor: Mondo, 20.Jan.2017

Stotine demonstranata sukobilo se u Vašingtonu sa simpatizerima novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, noć uoči njegove inauguracije, javlja AP...Demonstranti su se okupili ispred Nacionalnog Pres Kluba, gde se održavao bal Trampovih pristalica, pod nazivom "DeploraBall"...Naziv skupa je,...

Nastavak na Mondo...

HAOS U VAŠINGTONU Demonstranti se sukobili sa gostima Trampovog bala

Izvor: Blic, 20.Jan.2017

Stotine demonstranata sukobilo se u Vašingtonu sa simpatizerima novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, noć uoči njegove inauguracije, javlja AP...Watching these Moronic #disruptj20 start fires then get pepper sprayed & arrested is hilarious @ the #DeploraBall https://t.co/3KCZtJgqLH pic.twitter.com/mkLJ3ySAJx..Demonstranti...

Nastavak na Blic...

Demonstranti protiv Trampa rasterani suzavcem

Izvor: Radio 021, 20.Jan.2017

Stotine demonstranata protestovalo je u Vašingtonu ispred zgrade u kojoj se održavao skup simpatizera novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, noć uoči njegove inauguracije...Demonstranti su se okupili ispred Nacionalnog pres kluba, gde se održavao bal Trampovih pristalica, pod nazivom "DeploraBall"...Naziv...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.