Protest u Nju Delhiju zbog posete Obame

Izvor: Radio 021, 24.Jan.2015, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest u Nju Delhiju zbog posete Obame

Komunističke partije u Indiji održale su danas protestni skup na kome je spaljena lutka sa likom predsednika SAD Baraka Obame uoči njegove posete Nju Delhiju.

"Barak Obama, sklanjaj ruke s Indije", uzvikivalo je blizu 100 demonstranata tokom marša u Nju Delhiju. Jedan od demonstranata je rekao da je Obamina poseta Indiji, koja počinje u nedelju, usmerena na izgradnju vojne alijanse sa Nju Delhijem, iako Vašington govori o jačanju političkih i ekonomskih veza, preneo je AP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Vodeća Komunistička partija Indije i Komunistička partija Indije (Marksisti) snažno se protive sporazumu o civilnoj nuklearnoj trgovini između dve države potpisanom 2008. godine. Partije se protive bilo kakvoj izmeni u zakonu o obavezama Indije koji sprečava američke kompanije da ostvare profit na osnovu sporazuma.

Lider komunista Prakaš Karat optužio je vladu premijera Narendre Modija da pokušava da pronađe način da zaobiđe zakon kako bi pomogla američkim kompanijama. Obama će u Nju Delhi doputovati sutra u trodnevnu posetu radi razgovora sa premijerom Narendrom Modijem i učešća na paradi povodom Dana republike u ponedeljak.

Američki predsednik će skratiti posetu Indiji do utorka, kako bi otputovao u Saudijsku Arabiju, javile su danas agencije pozivajući se na visokorangirane indijske zvaničnike, dok je iz Bele kuće rečeno da će Obama izostaviti planirani obilazak mauzoleja Tadž Mahal u gradu Agri. Bela kuća je saopštila da će se u utorak Obama sresti sa naslednikom saudijskog monarha Abdulaha, kraljem Salmanom bin Abdul-Azizom Al Saudom.

Dan posle sahrane kralja Abdule najavljene su posete lidera pojedinih zemalja Rijadu kako bi izrazili saučešće porodici saudijskog monarha i narodu Saudijske Arabije.

Iako je prvobitno najavljeno da će američku delegaciju u Saudijskoj Arabiji predvoditi potpredsednik SAD Džozef Bajden, budući da Obama putuje u Rijad, on će ostati u Vašingtonu, navela je Bela kuća.

Kralj Abdulah preminuo je u petak, a Rojters navodi da je posle toga "povećana zabrinutost za političku stabilnost u Saudijskoj Arabiji, dugogodišnjem savezniku SAD i najvećem izvozniku nafte na svetu".

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.