Izvor: Blic, 16.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propalo primirje između Fataha i Hamasa

Najmanje 17 ljudi je ubijeno u današnjim sukobima u pojasu Gaze. Oružani sukobi između Fataha i Hamasa, prema navodima BBC-a, intenzivirani su nakon što je propao još jedan dogovor o unutarpalestinskom primirju.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izrazio je zabrinutost zbog eskalacije nasilja u palestinskim oblastima i pozvao na njegovo hitno zaustavljanje. Predstavnici Hamasa i Fataha apelovali su danas na svoje pripadnike da poštuju primirje, ali sukobi između dve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << suprotstavljene frakcije ne prestaju.

Pripadnici Hamasa napali su kancelariju palestinskog predsednika Mahmuda Abasa u Gazi, nakon čega su pristalice Fataha s krova otvorile vatru na pripadnike Hamasa, koji su se nalazili ispred zgrade ministarstva unutrašnjih poslova.

Milicija Hamasa upala je bila u sedište šefa bezbednosnog sektora Fataha i ubila najmanje četvoricu stražara. Jedan naoružani pripadnik Hamasa napao je vozilo palestinske službe bezbednosti u kojem je bio jedan pripadnik Hamasa, uhapšen u akciji snaga bezbednosti i tom prilikom ubio šest Palestinaca.

Izraelski helikopter je u južnom delu pojasa Gaze ispalio raketu na komandni centar Hamasa i pri tom ubio najmanje četvoro ljudi. Izraelske vlasti planiraju i delimičnu evakuaciju pograničnog grada Sderota.

Ranije danas pripadnici Hamasa upali su u kuću Rašida Abu Šbaka, jednog od lidera Hamasa i ubili pet njegovih telohranitelja.

U sukobima između pristalica Fataha, koji predvodi predsednik Mahmud Abas, i Hamasa, koji je lojalan premijeru Ismailu Hanijeu, prema navodima BBC-a, u poslednja četiri dana stradalo je 40 Palestinaca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.