Pronevereni milioni iz programa za južnosudanske izbeglice

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Nov.2018, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronevereni milioni iz programa za južnosudanske izbeglice

Agencija UN za izbeglice je nenamenski potrošila milione dolara namenjenih smirivanju izbegličke krize u Južnom Sudanu, uključujući 320.000 dolara potrošenih na, kako se ispostavilo, parking ispred kancelarije premijera Ugande, navodi se u nalazima interne istrage u toj organizaciji.

U izveštaju unutrašnje kontrole u Agenciji se navodi da se sada plaća 11 miliona dolara za ponovno prebrojavanje južnosudanskih izbeglica koje su došle u Ugandu, da bi se sa spiskova uklonile >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << možda i stotine hiljada "duhova".

Prijavljivanje većeg broja izbeglica da bi se dobilo više novca samo je jedna od mogućnosti za zvaničnike da za sebe uzmu razliku.

Više od milion Južnosudanaca je pobeglo u susednu Ugandu otkako su u njihovoj zemlji 2016. obnovljeni sukobi, što je dovelo do žurbe UN i humanitarnih organizacija da im dostave hranu i druge potrepštine.

Uganda je dobila međunarodne pohvale zbog prijema izbeglica, ali i bila kritikovana zbog korupcije u tom procesu.

Ni portparoli Agencije ni kancelarija premijera Ugande nisu komentarisali.

Takođe, navedeno je da je 7,9 miliona dolara određeno za izgradnju više od 1.200 kilometara puteva, ali kompanija koja je dobila novac "nije imala iskustva u gradnji puteva".

Zaraćene strane u Južnom Sudanu su u septembru potpisale novi krhki mirovni sporazum pa postoji zabrinutost da će se izbeglice u Ugandi i drugde biti izložene pritisku da se vrate kućama.

Svi prethodni mirovni sporazumi za okončanje rata u Južnom Sudanu su propali.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Agencija UN nenamenski potrošila milione dolara namenjenih smirivanju izbegličke krize u Južnom Sudanu

Izvor: Radio 021, 29.Nov.2018

Agencija UN za izbeglice je nenamenski potrošila milione dolara namenjenih smirivanju izbegličke krize u Južnom Sudanu, uključujući 320.000 dolara potrošenih na, kako se ispostavilo, parking ispred kancelarije premijera Ugande, navodi se u nalazima interne istrage u toj organizaciji...U  izveštaju...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.