Izvor: B92, 23.Jan.2010, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađena tela saudijskih vojnika

Rijad -- Saudijska vojska pronašla je tela 20 vojnika koji su se vodili kao nestali posle borbi sa jemenskim pobunjenicima u pograničnom području u novembru 2009.

Ministarstvo odbrane Saudijske Arabije navodi da su tela pronađena pošto su saudijski vojnici od pobunjenika očistili teren oko planine Dokhan, strateški važno područje. Šest vojnika i dalje se vode kao nestali.

Do sukoba sa jemenskim pobunjenicima došlo je pošto su 5. novembra prešli granicu i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sukobili se sa graničarima. U tom obračunu poginula su dvojica saudijskih graničara.

Šiitski pobunjenici iz sekte Zajdi od 2004. godine bore se protiv jemenskih vlasti zbog toga što je njihova zajednica zapostavljena.

Oni, takođe, optužuju jemenske vlasti da pružaju podršku sunitskim ekstremistima, koji Zajde smatraju jereticima.

Pošto Zajdi žive uglavnom u pograničnom području, sukobi se često prenesu na susednu Saudijsku Arabiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.