Izvor: B92, 05.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za suđenje Sadamu Huseinu

Bagdad -- Sadam Husein mogao bi da se suoči s 500 optužbi, ali će mu se suditi za samo 12.

U suprotnom, procesuiranje svih optužbi bilo bi "gubljenje vremena", izjavio je danas portparol iračkog premijera Lait Kuba i dodao da je ubeđen da će Husein biti osuđen za svaku od njih. On je rekao i da ne bi trebalo da bude primedbi da suđenje bivšem iračkom predsedniku, koje bi trebalo da počne u narednih dva meseca. "Vlada smatra da bi suđenje trebalo da počne što je pre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moguće", izjavio je na konferenciji za novinare Kuba.

Međutim, datum početak suđenja još nije određen.

Podsetimo, Sadam Husein nalazi se u američkom zatvoru u Bagdadu od decembra 2003, kada je uhvaćen. Bivši irački lider tereti se da je naredio ubistvo desetine hiljada šiita i Kurda, koji su mu se suprotstavili tokom rata u Zalivu, kada je Kuvajt oslobođen iračke okupacije. Optužbe obuhvataju i ubistva političkih protivnika u tridesetogodišnjem periodu, invaziju na Kuvajt 1990, i gušenje pobuna Kurda i šiita.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.