Pripreme za drugu republikansku debatu

Izvor: VOA, 15.Sep.2015, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za drugu republikansku debatu

Pretendenti za predsedničku nominaciju Republikanske stranke okupljaju se u bibilioteci predsednika Ronalda Regana u Kaliforniji gde će sutra biti održana druga po redu predizborna debata, u organizaciji kablovske mreže CNN.

Ukupno 11 od 15 kandidata kvalifikovalo se za debatu, uključujući milijardera Donalda Trampa koji je za sada republikanski favorit.

Donald Tramp je ponovo u centru pažnje pred održavanje druge po redu debate. Prema novim anketama, Tramp je >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << povećao vođstvo u odnosu na prvu debatu, održanu u julu, nastavljajući sa svojim velikim obećanjima.

“Ako budem izabran mogli bi da vam dosade toliki uspesi koje budemo imali. Verujte mi. Ali, slažem se da vam nikad neće dosaditi pobede. Nikad nam nije dosadno.”

Tramp bi možda mogao da bude izložen jačoj kritici svojih rivala, uključujući neurohirurga Bena Karsona, još jednog “autsajdera”, koji prema anketama takođe prolazi dobro.

“Da sam slušao sve koji su tvrdili da se tako nešto nikada do sada nije dogodilo i da ne može da se dogodi, ne bih danas bio tu da govorim pred vama.”

U republikanskoj debati učestvovaće i Karli Fijorina, bivša poslovna žena, takodje novajlija u svetu politike, koja takođe postiže popularnost na račun iskusnijih kandidata, kao što je Džeb Buš, bivši guverner Floride.

Buš kritikuje Trampa, ali i iznosi i svoj ekonomski plan.

“Moj ukupan plan za ekonomiju obnoviće istinski privatni sektor i obezbediti 19 miliona novih radnih mesta.”

Nekoliko Trampovih suparnika se nada da će na sutrašnjoj debati zasijati - među njima i senator iz Teksasa Ted Kruz, oštar protivnik nuklearnog sporazuma sa Iranom.

“Iranski nuklearni sporazum je katastrofalan. To je najveća pretnja sa kojom se Amerike suočava.”

Trampovi rivali pokušavaju da ga napadnu, a da ujedno ne otuđe njegove pristalice, kaže analitičar Stjuart Rotenberg.

“Nalazimo se na tački kada birači jednostavno žele da izraze svoju frustraciju i razočarenje i gnev zbog pravca u kojem se kreće zemlja, a republikanci ispoljavaju nezadovoljstvo i sa predsednikom. Oni traže nekoga ko će to jasno da iznese, što Donald Tramp čini.

Debate pretendentima obično pružaju priliku da uspostave vezu sa biračima, kaže republikanski analitičar Skot Fokner.

“Biće zanimljiva brzina kojom će kandidati umeti da reaguju, jer dosada su jedino iznosili poente svojih izolovanih izbornih kampanja.”

Hilari Klinton i njeni izborni suparnici održaće prvu demokratsku debatu idućeg meseca.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.