Izvor: Blic, 22.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Princ posvađao Drnovšeka i Janšu

Princ posvađao Drnovšeka i Janšu

Slovenački predsednik Janez Drnovšek oštro je reagovao na zamerku premijera Janeza Janše da posetu princa Aleksandra Karađorđevića nije uskladio sa vladom Slovenije.

Na poziv predsednika Drnovšeka, Karađorđević je od utorka u Sloveniji gde je posetio Brdo kod Kranja i druge objekte koji su nekada bili u vlasništvu porodice Karađorđević.

Janša je u emisiji državne televizije rekao da je tokom posete Karađorđevića >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << došlo do komplikacija jer neki spoljnopolitički potezi nisu koordinirani, iako su morali biti u skladu sa zakonodavstvom, uredbama i godišnjim programom.

Odgovarajući na zamerke, Drnovšek je izjavio da 'vlada pokušava da podredi neke druge oblasti: privredu i medije, ali instituciju predsednika sebi neće podrediti. Ne, dok sam ja predsednik'.

Na prigovor premijera da bi neusklađen susret sa Karađorđevićem mogao imati za vladu i materijalne posledice, Drnovšek je odgovorio da princ ima moralno pravo da dođe u Sloveniju i poseti krajeve i objekte gde su boravili njegovi preci.

'Možda će poseta zaista imati materijalne posledice. Možda će odustati od tužbe za povrat nekretnina. Videćemo', rekao je Drnovšek.

Porodica Karađorđević je u Sloveniji do posle Drugog svetskog rata imala u vlasništvu više objekata, pored ostalih, dvorac Brdo kod Kranja. U skladu sa Zakonom o denacionalizaciji iz 1991. Karađorđevići nemaju pravo na denacionalizacijski postupak.

Princ Tomislav Karađorđević je 1992. započeo sudski postupak za vraćanje nekretnina u Sloveniji porodici Karađorđević, obarajući član 87. Zakona o denacionalizaciji na Ustavnom sudu. Po smrti princa Tomislava, zahtev za denacionalizaciju su uložili princeza Jelisaveta Karađorđević i princ Aleksandar, ćerka i sin kneza Pavla Karađorđevića.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.