Izvor: Blic, 02.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Princ Čarls podelio praziluk vojnicima

Princ Čarls podelio praziluk vojnicima

Britanski prestolonaslednik princ Čarls je sa suprugom Kamilom juče posetio bataljon velških gardista, u bazi Eufora u Ramićima, RS. Čarls, koji je i sam pripadnik gardista, sa svojim pukom je proslavio praznik te jedinice - Svetog Davida. Tom prilikom je vojnicima podelio listove praziluka, kojim puk za praznik Svetog Davida tradicionalno kiti beretke.

Da nije bilo histeričnog zvuka sirena automobila koji su dovozili zvanice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na prijem britanskog ambasadora u BiH Metju Rajkrofta u Euforovoj bazi u Ramićima, kod Banjaluke malo ko od lokalnih meštana je mogao da pretpostavi da će u njihovo malo mesto juče helikopterom da sleti britanski princ. Princ Čarls je u Ramiće došao direktno iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na proslavu za koju su se britanska ambasada u BiH i njihovi vojnici u multinacionalnim snagama mukotrpno mesecima pripremali, Čarls je došao kako i dolikuje - u vojnoj maskirnoj uniformi.

Princu i vojvotkinji od Kornvolam koja je došla u elegantnom kompletu, dobrodošlicu je poželeo vrh BiH u sastavu Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Haris Silajdžić, članovi Predsedništva zemlje.

U čast praznika Velškog puka, koji se obeležava tako što princ Čarls gardiste nagradi liskama praziluka, iz Čelsija je doputovao i orkestar, čiji su muzičari obučeni u tradicionalnu britansku vojnu odoru i šubare od medveđeg krzna umnogome doprineli ovoj ceremoniji. Iako nije bilo crvenog tepiha, cveća, niti mašni i lovorika, niko od prisutnih se nije mogao požaliti da nedostaje svečana atmosfera u hangaru gde je princ svoje vojnike darivao prazilukom. Jedino su predstavnici domaćih medija ostali razočarani jer vojnici nisu u stvari od princa dobili praziluk, već zelene trakice koje ga simbolizuju. Naime, nešto malo pre ceromenije neko je novinare obavestio da je ovo povrće, kojim pripadnici Velškog puka kite beretke još od 1915. godine, poslato iz Velike Britanije, ali se, naravno, radilo o šali. Ambasador Rajkroft je za stotinak gostiju pozvanih na proslavu Svetog Davida organizovao i svečani ručak. Među zvanicama je bio kompletan vrh BiH i RS.

M. Šoja 'Čelični gardisti' idu biciklima za London

Kraljevski par poželio je sretan put desetorici pripadnika 'čeličnih gardista' Velškog puka koji su juče iz Ramića krenuli biciklima do Lamanša. Odatle planiraju da kajacima odveslaju do kopna domovine, a onda će put Londona. Među 'čeličnima' je i jedna žena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.