Prestonica Indonezije se i zvanično seli na Borneo

Izvor: RTS, 26.Avg.2019, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prestonica Indonezije se i zvanično seli na Borneo

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo saopštio je da će glavni grad te zemlje biti premešten iz prenastanjene i zagađene Džakarte u istočnu provinciju Kalimantan na ostrvu Borneo.
Predsednik Džoko Vidodo je na konferenciji za novinare rekao da je odluka o tome da prestonica bude u provinciji na ostrvu Borneo, koje Indonezija deli sa Malezijom i Brunejima, doneta nakon ozbiljne analize, prenosi AP >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << .

U Indoneziji se već decenijama raspravlja o ideji da se novi glavni grad izgradi na Borneu, a realizacija je počela u aprilu, kada je Vidodo odobrio plan da se prestonica premesti iz Džakarte koja se nalazi na najnaseljenijem ostrvu Javi.
Kako je ranije saopšteno, premeštanje središta administracije koštalo bi oko 33 milijarde dolara, a u tu cenu uključene su kancelarije za novu vladu, kao i domovi za oko 1,5 miliona državnih službenika čiji se dolazak očekuje do 2024. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sele glavni grad Indonezije iz Džakarte na Borneo

Izvor: Danas, 26.Avg.2019

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo je danas izjavio da će glavni grad biti premešten iz prenaseljene i zagađene Džakarte na Borneo, u oblast Istočni Kalimantan, poznatu po džunglama i orangutanima. Članak Sele glavni grad Indonezije iz Džakarte na Borneo se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.