Preminuo izumitelj frizbija

Izvor: Vesti-online.com, 12.Feb.2010, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo izumitelj frizbija

Volter Frederik Morison, čovek koji je izumeo frizbi, preminuo je u 90. godini u svom domu u Monrou u američkoj saveznoj državi Juta.

Nazvan Plutov disk, taj leteći disk napravljen od plastike, kasnije je dobio naziv frizbi i bio prodat u preko 200 miliona primeraka. Vrlo brzo je postao veoma omiljen rekvizit za zabavu na američkim plažama, u studentskim kapusima i čak se razvio u sportsku takmičarsku disciplinu.

Morisonov prijatelj Fil Kenedi, istoričar i ljubitelj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << frizbija, kaže da su Morison i njegova buduća supruga Lu, imali običaj da se na plažama Kalifornije dobacuju kalupom za kolače. Tako je dobio ideju za buduću veoma popularnu igračku od plastike koju je pod zaštićenim imenom frizbi na američko i svetsko tržište plasirala i još uvek plasira firma "Wham-O".

Saopštavajući vest o Morisonovoj smrti, njegov advokat Kej Mekif je izjavio da je ta jednostavna igračka preplavila sve zemlje i sve kontinente i da nema doma koji nema svoj frizbi, preneli su američki mediji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo pronalazač frizbija

Izvor: SrbijaNet.rs, 12.Feb.2010

Volter Frederik Morison, čovek koji je izumeo frizbi, preminuo je u 90. godini u svom domu u Monrou u američkoj saveznoj državi Juta. Nazvan Plutov disk, taj leteći disk napravljen od plastike, kasnije je dobio naziv frizbi i bio prodat u preko

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Tvorac frizbija odleteo u legendu

Izvor: Večernje novosti, 12.Feb.2010

Preminuo Volter Morison, tvorac frizbija, igračke koja je osvojila svet. Na ideju da napravi aerodinamični plastični disk, Morison je došao slučajno, početkom pedesetih

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.