Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Sep.2018, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo osnivač Hakani mreže

Avganistanski talibani su objavili da je Džalaludin Hakani, lider moćne i veoma aktivne pobunjeničke grupe Hakani mreža, preminuo posle duge bolesti, saopštio je danas američki centar za praćenje džihadističkih sajtova Sajt (Site).

"Kao što je za Alahovu religiju činio velike napore u mladosti i dok je bio dobrog zdravlja, tako je podnosio dugu bolest u svojim poslednjim godinama", navodi se u saopštenju koje je Sajt preneo.

Džalaludin Hakani je istoimenu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << organizaciju osnovao osamdesetih godina, s ciljem borbe protiv Sovjetskog Saveza u Avganistanu, za šta je dobijao pomoć SAD i Pakistana.

On je devedesetih bio ministar u talibanskoj vladi, a od 2001. je učestvovao u borbi protiv američkih i NATO snaga koje su srušile islamistički režim.

Hakani mreža je frakcija talibana poznata po bliskosti s al-Kaidom i izvela je brojne napade u Avganistanu. Takođe, Hakani je bio osumnjičen za veze s takozvano Islamskom državom.

"Sumnjam da će njegova smrt bilo šta promeniti", rekao je jedan strani diplomata u Kabulu.

Mrežu trenutno predvodi Hakanijev sin Siradžudin Hakani.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.