Preminuo nemački političar Andreas Šokenhof

Izvor: Radio 021, 14.Dec.2014, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo nemački političar Andreas Šokenhof

Poslanik nemačke vladajuće koalicije Andreas Šokenhof, stručnjak za Rusiju i zagovarač dugogodšnjih nemačko-francuskih odnosa, umro je danas u 58. godini, saopštila je Hrišćansko-demokratska unija (CDU).

Bio je poslanik u nemačkom parlamentu (Bundestagu) od 1990. godine.

Rođen je u Ravensburgu u državi Baden-Virtemburg. Bio je stručnjak za diplomatska pitanja, posebno za Rusiju i Francusku. "Izgubili smo političara koji je se s mnogo srca i uverenja bavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << diplomatskim pitanjima, posebno o istočnoj Evropi i Rusiji", izjavio je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajmajer.

Zamenik šefa poslaničke grupe CDU, stranke koju vodi kancelarka Angela Merkel, Šokehhof je nedavno kritikovao vlasti u Moskvi zbog ukrajinske krize, rekavši da "Rusija u kontinuitetu krši međunarodno pravo".

Šokehof je bio predsednik Nemačko-francuskog društva od 1994. godine. Odlično je govorio francuski. CDU je dodala da je Šokenhof, katolik po veroispovesti, oženjen i otac troje dece, umro prirodnom smrću u svom domu u Ravenzburgu.

Taj nemački poslanik je nekoliko puta bio u Beogradu. Šohenhof je 2012. godine vlastima u Beogradu predstavio sedam tačaka koje Nemačka očekuje od Srbije na putu ka EU. Prvi među tim uslovima bilo je potpisivanje pravno obavezujuće izjave o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koja bi bila sprovedena do kraja pregovora o prijemu Srbije u EU.

Nardnom prilikom, početkom jula ove godine, Šokenhof je u Beogradu rekao da tadasnja poseta nemačkih poslanika Srbiji ne znači postavljanje novih zahteva u procesu pridruživanja Srbije EU, već da je odraz želje za transparentnim odnosima i iskrenim dijalogom.

Tada, jula ove godine, premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu s poslanicima Šokehnofom i Hansom Joakimom Falenskim o ekonomskim pitanjima, reformama i o novom zakonu o radu.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.