Preminuo najtraženiji nacista Laslo Čatari

Izvor: NaDlanu.com, 12.Avg.2013, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo najtraženiji nacista Laslo Čatari

Laslo Čatari, 98-godišnji Mađar koji je bio prvi na listi Centra Simon Vizental kao najtraženiji nacista, preminuo je danas u bolnici u Budimpešti, objavio je njegov advokat.

Protiv Čatarija je mađarsko državno tužilaštvo 18. jula podiglo optužnicu u kojoj mu se na teret stavlja na hiljade deportacija Jevreja u Drugom svetskom ratu, prenela je agencija AFP.Čatari, koji se nalazio u kućnom pritvoru od prošle godine, bio je visoki mađarski policijski oficir zadužen za geto >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << Košice, grad koji danas pripada Slovačkoj.Prema Centru Simon Vizental, Čatari je pomogao u deportaciji oko 15,700 Jevreja u Ukrajinu i ozloglašeni nacistički logor Aušvic, u periodu od 1941. do 1944. godine.Sud u nekadašnjoj Čehoslovačkoj je 1948. godine osudio u odsustvu Čatarija na smrtnu kaznu. Ozloglašeni nacista je pobegao u Kanadu posle Drugog svetskog rata, a poslednjih 15 godina pre hapšenja živeo je u Mađarskoj. Uhapšen je 18. jula prošle godine u Budimpešti na osnovu podataka koje je dao Vizental centar.(Izvor: Tanjug)

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pravda (ne)zadovoljena: Zloglasni nacista Laslo Čatari umro u 99. godini!

Izvor: Svet, 12.Avg.2013

Mađar Laslo Čatari (98), koji je bio prvi na listi Centra Simon Vizental kao najtraženiji nacista, preminuo je u bolnici u Budimpešti, objavio je njegov advokat. Čatari, koji se nalazio u kućnom pritvoru od prošle godine, bio je visoki mađarski policijski oficir zadužen za geto Košice, grad...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.