Izvor: RTS, 18.Sep.2021, 09:45

Preminuo bivši predsednik Alžira Abdelaziz Buteflika

Bivši predsednik Alžira Abdelaziz Buteflika preminuo je u 84. godini, javlja Rojters.
Abdelaziz Buteflika je bio na čelu Alžira skoro dve decenije. Podneo je ostavku 2019. godine, pošto je njegova kandidatura za peti mandat dovela do masovnih protesta.

Buteflika je bio veteran rata za nezavisnost Alžira pedesetih i šezdesetih godina.
Nakon sticanja nezavisnosti od Francuske 1962. godine, postao je najmlađi ministar spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslova na svetu, sa 25 godina.
Buteflika je kao predsednik Generalne skupštine UN 1974. godine pozvao palestinskog lidera Jasera Arafata da se obrati tom telu, što je bio istorijski potez.
Postao je predsednik Alžira 1999. godine i uspostavio primirje sa islamistima.
Retko je viđan u javnosti od moždanog udara 2013. godine. Njegov poslednji javni nastup bio je 2017. godine, četiri godine nakon moždanog udara.
Kada je 2019. godine najavljeno da će se kandidovati za peti mandat, izbili su protesti širom zemlje, nakon čega je podneo ostavku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.