Premijer dao ostavku

Izvor: B92, 07.Maj.2023, 13:25

Premijer dao ostavku

Slovački premijer Eduard Heger saopštio je da je zatražio od predsednika da ga smeni sa funkcije nakon što je odlazak ministra dodatno uzdrmao njegovu vladu.

Heger bi kasnije u nedelju trebalo da se sastane sa predsednicom Zuzanom Čaputovom, koja ima ovlašćenja da imenuje novog tehničkog premijera.

Slovački premijer se suočio sa pozivima opozicije da otvori put za formiranje tehnokratske vlade koja će voditi ovu centralnoevropsku zemlju do izbora zakazanih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za septembar.

Ministar spoljnih poslova je u petak podneo ostavku, posle niza ministara koji su to učinili ranije. „Odlučio sam da zamolim predsednicu da me ukloni sa vlasti kako bih joj ostavio prostor da pokuša sa tehnokratskom vladom koja će voditi Slovačku stabilno i mirno do demokratskih parlamentarnih izbora“, rekao je Heger na konferenciji za novinare.

Vladajuća koalicija izgubila je većinu prošlog septembra kada ju je napustila libertarijanska stranka SaS, kasnije optužujući vladu da ne čini dovoljno da pomogne stanovništvu pogođenom rastućim troškovima energije. Heger od tada vodi manjinsku vladu.

Kao i druge evropske zemlje, Slovačka je pružala finansijsku pomoć preduzećima i domaćinstvima zbog rasta troškova energije i inflacije. Prepirke između stranaka paralisale su politiku u ovoj članici NATO-a i Evropske unije koja snažno podržava susednu Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.