Premijer Iraka odbio pomoć Turske u Mosulu

Izvor: VOA, 22.Okt.2016, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer Iraka odbio pomoć Turske u Mosulu

Posle sastanka sa američkim sekretarom za odbranu Eštonom Karterom, premijer Iraka Hajder al-Abadi odbio je ponuduTurske da učestvuje u bici za preuzimanje kontrole nad Mosulom od Islamske države. Abadi je istakao da će iračke, kurdske i ostale lokalne snage biti dovoljne da bez problema oslobode Mosul i ostatak teritorije, dodajući da će zvanični Bagdad, ukoliko bude potrebno, “pomoć zatražiti od Turske i ostalih zemalja u regionu". Karter je tokom svoje treće posete Bagdadu ove godine rekao da je pitanje uloge Turske u ofanzivi na Mosul teško i da mu je Abadi tokom sastanka rekao da je imao razgovore sa Turcima i da očekuje da će razgovarati još. "Irački suverenitet je ključni princip", rekao je Karter i dodao da je uloga SAD da sarađuje sa partnerima u koaliciji, da pokuša da reši takva pitanja i osigura da su svi fokusirani na borbu protiv Islamske države. Karterova nenajavljena poseta dešava se posle smrti američkog vojnika, koji je ubijen u regionu pre nekoliko dana. Karter se juče u Ankari sastao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom kako bi razgovarali o potrebi da se poveća saradnja između SAD i Turske u kampanji protiv islamske države, kako u Iraku, tako i u Siriji. Karter se takođe sastao sa drugim vodećim političarima i zvaničnicima ministarstva odbrane. U saopštenju Pentagona navodi se da su se američki i turski zvaničnici dogovorili da održavaju učestalu komunikaciju  i blisku koordinaciju među članovima koalicije koja se bori protiv Islamske države, kako bi osigurali "trajni poraz" terorističke grupe. Dok je Karter tokom nenajavljene posete Bagdadu razgovarao sa iračkim liderima i koalicionim komandantima, analizirajući operaciju za osvajanje Mosula, intenzivne borbe se nastavljaju u okolini drugog najvećeg iračkog grada. Zvaničnici smatraju da bi ofanziva u kojoj učestvuju desetine hiljada vojnika mogla da traje nedeljama, možda čak i mesecima.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Irak: Vatra u fabrici sumpora prijeti ekološkom katastrofom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Okt.2016

Blizu 1.000 ljudi zatražilo je medicinski pregled u vezi sa disajnim problemima u vezi sa otrovnim isparenjima iz fabrike sumpora koju su vjerovatno zapalili militanti Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) blizu grada Mosul. Nisu prijavljeni smrtni slučajevi povezani sa ovim incidentom, saopštili...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.