Prekid vatre u Alepu stupio na snagu

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Okt.2016, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekid vatre u Alepu stupio na snagu

Prekid vatre koji je najavila Rusija, stupio je jutros na snagu u Alepu, gradu na severu Sirije, u cilju dostave humanitarne pomoći i odlaska civila i pobunjenika iz tog grada.

Primirje je stupilo na snagu 8.00 sati po lokalnom vremenu.

Ruska i sirijska vojska obustavile su u utorak vazdušne napade u Alepu zbog pripreme za "humanitarnu pauzu" da bi omogućili civilima da bezbedno napuste tu oblast.

Pored dostave hrane i lekova, UN planiraju da evakuišu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << povređene i bolesne građane. U Alepu se nalazi oko 250.000 civila.

Ruski predsednik Vladimir Vladimir Putin izjavio je kasno sinoć u Berlinu da će učiniti sve da primirje bude produženo. Ruska vojska navela je da bi to primirje trajalo 11 sati, dok je sirijska vojska pominjala prekid vatre od tri dana.

Putin spreman na produžetak primirja u Alepu

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je kasno sinoć u Berlinu da će učiniti sve što je u njegovoj moći da bude produžen privremeni prekid vatre u sirijskom gradu Alepu koji treba danas da stupi na snagu.

"Rusija će učiniti sve da produži prekid vatre u skladu sa situacijom na terenu", rekao je Putin posle sastanka u Berlinu s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim kolegom Fransoaom Olandom.

Ruska vojska u sredu je saopštila da će prekid vatre biti produžen sa prvobitnih osam na 11 sati, dok je sirijska vojska navela da će primirje trajati tri dana, počev od danas.

Putin u Berlinu nije potvrdio tu informaciju navodeći da prekid vatre treba da traje što je moguće duže.

Nemačka kancelarka Angela Merkel bila je sinoć domaćin sastanka o ukrajinskoj krizi na kojem su učestvali predsednici Rusije Vladimir Putin, Ukrajine Petro Porošenko i Francuske Fransoa Oland.

Posle tog sastanka održan je radni sastanak Oland-Putin-Merkel o sirijskoj krizi.

Oland i Merkel izjavili su da je sastanak s Putinom o Siriji bio "težak i jasan" i da nije isključena mogućnost sankcija Rusiji zbog bombardovanja civila u Alepu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.