Prekid vatre je prvi korak u pravom smeru

Izvor: B92, 13.Jan.2020, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prekid vatre je prvi korak u pravom smeru"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je prekid vatre u Libiji koji su inicirali Turska i Rusija.

Ona je poručila da Ujedinjene nacije moraju da predvode proces obnove te zemlje.

"Prekid vatre je prvi korak u pravom smeru, ali je neophodan i proces konsolidacije radi obnove i jedinstva vlade. Dug put još treba preći. To mora da bude proces koji će predvoditi UN", rekla je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Fon der Lajen.

Ona je, na konferenciji za novinare posle razgovora sa premijerom Luksemburga Ksavijerom Betelom, naglasila da je to od "presudne važnosti".

Predstavnici zaraćenih snaga Libije sastaće se u Moskvi, gde bi trebalo da potpišu primirje pod pokroviteljstvom ruskih i turskih zvaničnika, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Pregovori su usledili nakon primirja koje je u ponoć 12. januara stupilo na snagu kao deo inicijative ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Redžepa Taijipa Erdogana, i predstavlja prvi prekid u borbama u poslednjih nekoliko meseci. Odmah su se, međutim, pojavili izveštaji o kršenjima sa obe strane.

Razni "strani igraci" podržavaju dve rivalske vlade Libije, a nedavno su pojačavali svoje ucešće u sukobima nacije bogate naftom. Istočnu vladu podržavaju Francuska, Rusija i ključne arapske zemlje, uključujući Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, dok Turska, Italija i Katar podržavaju vladu Tripolija.

Libija je utonula u nemire nakon građanskog rata 2011. godine kada je svrgnut i ubijen predsednik Moamer Gadafi. Šef Visokog državnog saveta, Halid al-Mišri je objavio da se očekuje da će primirje izmedu Libijske nacionalne armije i vlade Nacionalnog sporazuma sa sedištem u Tripoliju biti potpisano u Moskvi.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Erdogan o Libiji: Razgovori u Moskvi pozitivno se odvijaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2020

Razgovori u Moskvi sukobljenih strana u Libiji uz posredovanje Rusije i Turske pozitivno se odvijaju, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, ističući da Ankara radi na tome da se obezbedi da primirje postane stalno...Erdogan je, na konferenciji za novinare sa italijanskim premijerom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.