Izvor: RuskaRec.ru, 24.Jan.2017, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnik Sirije ocenio rezultate pregovora u Astani

Na pregovorima u Astani strane su uspele da postignu konkretne rezultate što se tiče regulisanja situacije u Siriji, izjavio je stalni izaslanik Sirije u UN Bašar el Džafari. Predstavnici Damaska i oružane opozicije prvi put seli za pregovarački sto „Pregovori u Astani imaju određeni cilj: da se pronađe put za regulisanje situacije, da se postigne napredak ka miru, da se pronađe mehanizam za uspostavljanje režima prekida >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << vatre. To nije pijaca, mi smo razmatrali ovu određenu agendu, diskutovali smo o tome i postigli određene rezultate”, izjavio je Džafari na završnoj pres-konferenciji, prenosi RIA „Novosti”. Prema njegovim rečima, putevi za rešavanje problem regulisanja situacije u Siriji leže u stvaranju mehanizama za kontrolu primirja i sprečavanje provokacija. On je priznao da je „bilo veoma teško” sedeti za pregovaračkim stolom sa opozicijom, ističući da je zvanični Damask „i dalje spreman na to kako bi se zaustavio teror”. Sirijski „Rat i mir“: Počinju pregovori u Astani Džafari je takođe izjavio da Damask smatra da je uloga Turske u sirijskom pitanju negativna, ali da ovo pitanje neće pokretati u okviru pregovora. „Insistirali smo na tome da Sirija bude civilna i svetovna država, na tome je insistirala naša delegcija, ali turska delegacija i delegacija oružane opozicije Sirije odbacile su naš predlog”, dodao je stalni izaslanik Sirije u UN. „Najvažnije što je postignuto na sastanku u Astani je što su sve strane pregovora uz opštu saglasnost objavile deklaraciju”, istakao je stalni izaslanik. Agencija Rojters prenosi da je opozicija ostala nezadovoljna završnim saopštenjem sa pregovora. Navodi se da je nezadovoljstvo opozicije povezano s tim što se u tekstu ne spominje vojna uloga Irana. Sirijska opozicija odbija da potpiše zaključno saopštenje u Astani „Iran predvodi niz vojnih napada koji dovode do prinudnog iseljenja hiljada Sirijaca i do krvoprolića. Saopštenje je ozakonilo ovu ulogu”, saopštili su predstvnici sirijske opozicije. Šef delegacije opozicije Mohamad Aluš takođe je istakao sve veću ulogu Rusije u uspostavljanju mira u Siriji, izrazivši nadu da će Moskva i dalje igrati pozitivnu ulogu u podržavanju „istinski pravednog političkog procesa”. Kao rezultat pregovora u Astani, koji su vođeni 23. i 24. januara, usvojeno je zajedničko saopštenje Rusije, Irana i Turske, u kojem se strane obavezuju da će osnovati trilateralni mehanizam za poštovanje režima prekida vatre.

Nastavak na RuskaRec.ru...






Povezane vesti

Sirija: Na pregovorima u Astani strane postigle konkretne rezultate

Izvor: Vostok.rs, 25.Jan.2017, 09:16

Na pregovorima u Astani strane su uspele da postignu konkretne rezultate o rešavanju krize u Siriji, izjavio je stalni predstavnik Sirije u UN Bašar el Džafari.. . „U pregovorima u Astani određen je cilj: pronaći put rešavanju krize, pomeriti se u pravcu miru, pronaći mehanizam uspostavljanja...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.