Izvor: RTS, 03.Jul.2022, 15:02

Predsednik Uzbekistana: Protesti u severozapadnoj provinciji, ima žrtava

Šavkat Mirzijojev, predsednik Uzbekistana rekao je da ima žrtava među civilima i pripadnicima policije nakon nemira koji su izbili u severozapadnoj provinciji Karakalpakstan.
Mirzijojev je to rekao dan nakon što je odbio usvajanje predloženih ustavnih promena koje bi sprečile region Karakalpakstana da održi referendum o odvajanju od zemlje, a posle protesta koji su počeli u petak, preneo je Rojters.
Prema njegovim rečima, demonstranti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su izveli "destruktivne akcije' u gradu Nukusu, bacajući kamenje, paleći vatru i napadajući policiju.
"Nažalost, ima žrtava među civilima i pripadnicima snaga bezbednosti", tvrdi predsednik Uzbekistana.
Demonstranti su navodno pokušali da zauzmu Vladine zgrade i sukobili se sa policijom.
Karakalpakstan je prostran, uglavnom pustinjski region na severozapadu Uzbekistana.
Mirzijojev se sastao sa regionalnim poslanicima dan nakon nemira i kasnije najavio da će predloženi novi Ustav zadržati pravo regiona da traži otcepljenje.
Predsednik Uzbekistana uveo je policijski čas u Karakalpakiji, i on će biti na snazi noću u okviru vanrednog stanja uvedenog do 2. avgusta, navodi se u tekstu ukaza objavljenom na sajtu predsednika, preneo je Sputnjik.
Kako se navodi u dokumentu, takođe se nalaže da se na teritoriji Karakalpakije formira komanda, na čijem će čelu biti komandant nacionalne garde Rustam Džajev.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.